Последни новини
Home / Законът / Злоупотребите с монополно положение и липсата на защита срещу монополите у нас – на прицел в Брюксел

Злоупотребите с монополно положение и липсата на защита срещу монополите у нас – на прицел в Брюксел

Defakto.bg
В четвъртък пред bTV бившият омбудсман Мая Манолова съобщи, че  днес в Брюксел ще бъдат разгледани 15 петиции на граждани, свързани с липсата на защита срещу монополите.  Тя напомни, че законът за ограничаване на правомощията на монополите спрямо гражданите (банки, „Топлофикация“ София, ЧСИ и пр.), който внесе още през февуари в парламента,  е минал на първо четене и след това – оставен на „трупчета“.  Независимо от факта, че той осигурява защита на хората срещу възможността цялото им имущество да бъде продадено без съдебен процес.   Манолова напомни, че България е в наказателна процедура започната от Европейската комисия именно заради липсата на правила за защита на гражданите като потребители.
Кореспондентът на БНР Ангелина Пискова „продължи“ темата с професионален репортаж от мястото на събитието – Брюксел.  Публикуваме го без съкращения:
Изложиха в Комисията по петиции на ЕП примери за злоупотреби от банки и ЧСИ у нас
Български юристи изложиха в Комисията по петиции на Европейския парламент в Брюксел случаи на злоупотреба с монополно поведение на банки и частни съдебни изпълнители в България при  отнемане на недвижимо имущество на граждани и поискаха действия на европейско равнище за борба с тези практики.

Парадоксален случай, в който при разглеждане на подобно дело участва и съдия-кредитополучател от банката, завела иска, представи адвокат Владислав Янев:

Дело във Варненския апелативен съд, по което българският гражданин Валентин Димов беше притиснат от банката да плаща недължими високи лихви и разноски, бе защитаван от колегата Николов. Най-важният съдия – съдията-докладчик Николина Дамянова, се оказва, че била кредитополучател на същата банка. Осуетяват защитата на колегата Николов в съдебната зала, фалшифицират съдебния протокол, след което същата съдия подава донос срещу него в Адвокатската колегия-Варна, по което беше образувано дисциплинарно производство срещу колегата Николов и той беше осъден на лишаване от адвокатски права за това, че смело защитавал правата на български граждани в съдебна зала. С последващо решение на Висшия дисциплинарен съд тази присъда беше потвърдена и колегата Николов и до момента не може да практикува, въпреки че му е изтекъл срокът на наказанието, защото незаконно не се вписва„.

Янев, който защитава колегата си в дисциплинарните производства, също е наказан:

Тези неща ви ги казвам, за да допълня схемата на комплексното беззаконие и корупционни схеми в България. В основата са банките, които биват обслужвани от това заповедно производство. Множество съдии от България, които взимат заеми, които не декларират, които укриват, че са длъжници на банките и правораздават. И българската адвокатска номенклатура, в която част от адвокатите с големи позиции в ръководството обслужват интереси на банки. Това е дълбока корупционна схема до степен на мафиотизация. На практика, българските граждани нямат право да се защитят не само по закон. Те нямат право и на реална ефективна адвокатска защита, тъй като адвокатите са им подложени на репресии. Ние, българските адвокати, вече не смеем да защитаваме гражданите в България, защото когато ги защитаваме, ни лишават от адвокатски права„.

Адвокат Милена Димитрова представи случай на своя доверителка, на която банката е вдигнала едностранно и няколко пъти вноската по ипотечен кредит и е наложила еднократна годишна сума от 1000 евро, без тя да бъде известена. Поради невъзможност да изплаща тези суми, тя губи имота си:

Доверителката ми завежда процес, в който да докаже срещу банката своите права. В същия процес съдът в крайна сметка установява, че тя действително е въведена в заблуждение, но, тъй като няма право на допуск до касационно обжалване на очевидно неправилните решения по предходните инстанции, които пък не признават въвеждането ѝ в заблуждение, доверителката ми в крайна сметка губи целия процес„.

Адвокат Веска Волева определи българското законодателство в тази част като „лобистко“ и призова:

Ние молим да ни помогнете да се преборим с лобистките закони, тъй като това, което е отговорено на 19.03.2019-та година – че властите са внесли някакви промени, не отговаря на истината. Всяко нещо, което е съобразено с указанията, със задълженията от Европейската комисия и Европейския парламент, се променя в движение така, че да бъде в интерес на монополистите в България, които унищожават и икономика, и разгониха населението. Знаете, милиони напуснаха от България„.

Проблем има, призна от своя страна евродепутатът от ЕНП Радан Кънев:

Искам да потвърдя, че проблемът в България е повсеместен и системен. Не става дума за изолирани случаи. Моето мнение, че петициите категорично не следва да бъдат затваряни и трябва да бъде направено задълбочено проучване дали не са нарушени правата на защита и справедлив съдебен процес в България„.

Председателката на комисията по петиции Долорс Монсерат предложи всички петиции на български граждани да останат отворени, както и да бъде изпратено писмо до постоянния представител на България в ЕС, в което да бъде изразена загриженост за липсата на защита на българските потребители и искане за мораториум върху техните случаи. Очакваме от ЕК резултат от процедурата по нарушение срещу България, каза още тя.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.