Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова: Битката за София ще бъде тежка, „фабриката за манипулация“ се задейства

Мая Манолова: Битката за София ще бъде тежка, „фабриката за манипулация“ се задейства

Defakto.bg

Законът срещу монополите остана на трупчета. Защо?!

Пак бих пуснала сигнал, ако получа сведения за половин милион бюлетини надпечат, като в Костинброд

Кампанията й ще се финасира от малки дарения на граждани

Влизам с настроение в битката за кмет на София, макар че тя ще бъде агресивна, с компромати. Това заяви Мая Манолова в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Нямам никакви съмнения, че това ще бъде тежка битка, с опити да бъда натискана, дискредитирана, аз моето семейство, хората, които стоят до мен. Изобщо от страна на опонента не се очаква позитивна кампания“, заяви Манолова. Категорична е, че намеренията на ГЕРБ са да я злепоставят.

„През последните близо два месеца не са спрели да правят внушения, да натискат хора от моя екип, да се опитват да ги дискредитират, да ме притесняват, пренебрежението, с което се опитват да се отнесат към хората, които са включени в инициативния ми комитет“. Манолова допълни, че „фабриката за манипулация“ е много лош етикет за тези, които я поръчват. „Омбудсманът е за да помогне на хората, а не за удобство да стои на поста“, каза тя определи това състояние като агония.

Кампанията й за кмет ще се финансира с малки дарения от граждани и ще бъде прозрачна. „Няма да ме финансират големи корпорации. Няма да приема нито един лев от фирма, корпорация, а зад мен не седи олигарх или партия. Ще включа и мои пари. Колкото ми стигнат парите, с толкова ще работя“, обяви тя.

Манолова коментира и възмущението на Цвета Караянчева, която изрази несъгласие с мотивите за оставката на Манолова като омбудсман, а именно, че законодателната власт не е проявявала достатъчно активност за законотворчески инициативи.

„Всъщност това беше една от причините да взема решението да вляза в тази битка, защото буквално през последната година властта блокираше усилията на мен и на моя екип да работим за решаване на проблемите на хората. Нашите казуси буксуваха и си дадохме сметка, че това е и заради икономическите и финансовите зависимости, когато става дума за битка срещу силни на деня, каквато е битката срещу свръх привилегиите на монополите и банките с проекта, който внесох. Става дума също така за едно премерено поведение, свързано с доверието към институцията. На всяка наша инициатива започваше да се гледа какво ще донесе като рейтинг, а не с какво тази инициатива ще бъде полезна за хората

Законът срещу монополите

Тя даде конкретен пример с внесения от нея законопроект за ограничаване на правомощията на монополите спрямо гражданите – банки, „Топлофикация“, колектори и др. Законът осигурява една защита на хората срещу възможността цялото им имущество да бъде продадено без съдебен процес. „Този законопрект беше разгледан дори на първо четене и след това сложен на трупчета, напомни Манолова. В същото време България е в наказателна процедура започната от Европейската комисия именно заради липсата на правила за защита на гражданите като потребители” каза тя.

България много скоро ще търпи тежки наказателни санкнции заради бездействието на г-жа Караянчева и на народните представители, прогнозира бившият омбудсман. Манолова съобщи, че „днес в Брюксел ще бъдат разгледани 15 петиции на граждани, свързани именно с липсата на защита срещу монополите”. „Ако за г-жа Караянчева това е просто поредния законопроект, то той е свързан с правата, живота и перспективите на десетки хиляди граждани“, коментира Манолова.

Аферата „Костинброд“

По повод твърденията на Борисов, че е спасил Манолова от гнева на депутатите си заради аферата „Костинброд“, Манолова заяви: Това което направих в този случай бе да сигнализирам и спра манипулирането на изборите с надпечат на половин милион бюлетини. Всъщност моят сигнал се потвърди, прочетете пресата от онова време, препоръча тя и добави – ако пак е изправена пред подобен проблем – пак ще сигнализира прокуратурата.

През 2013 г. , ден преди изборите на 12 май в складови помещения на печатницата „Мултипринт“ в Костинброд бяха открити 475 417 бюлетини, количество извън договорената с Министерски съвет бройка и то след като дружеството, което е ангажирано с отпечатване на бюлетините, бе изпълнило задълженията си към правителството. 351 075 от задържаните бюлетини се оказаха годни и с тях може да се гласува, посочиха резултати на експертизата, не на опозицията, а от прокуратурата. Собственик на печатницата бе Йордан Бончев – общински съветник от ГЕРБ в Костинброд и близък на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. В откритите 480 000 бюлетини има партиди за почти всички избирателни райони, както и бели листове и бюлетини с лош печат, обясниха тогова от прокуратурата.

„Ако приемете, че това е брак, проверяващият екип трябва да приеме, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак за Пазарджик, брак за Шумен, брак за Варна, тоест имаме брак, предвиден за всеки един многомандатен избирателен район (МИР). Тези данни за нас бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес“, заяви тогава зам.-главният прокурор Сарафов. „Скромният“ надпечат обаче се оказа, че не е криминализиран по НК, промени последваха по-късно. Прокуратурата повдигна обвинение на главния секретар на МС тогава Росен Желязков за неупражнен контрол, но през 2014 г. СГС го оправда. И до ден днешен остана неизяснен огромния надпечат открит в частната печатница и бизнес – обясненията за тази „случайност“.

Имам ангажимента да изглеждам добре и да се отнасям с уважение към гражданите, в случая към вашите зрители, така че нормално е да го направя (да се е погрижила за косата си б.р.), коментира Манолова темата за прическите на жените в политиката, „уместно“ пусната от премиера Борисов по повод кандидатирането й за кмет. Не това обаче е смисълът на кампанията, посочи бившият омбудсман, като добави, че изместеният фокус в тази посока е обиден за гражданите.

Проблемите на столицата нямат цвят. Бих приела подкрепа на всички граждани, независимо от техния цвят, на различните граждански организации, на различните политически централи, защото битката ще бъде тежка, тя е вече безпощадна, обобщи Манолова.

Ако спечели битката, първото нещо което ще направи е да отвори Столична община за гражданите, право което сега незаконно им е отнето, каза Манолова.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.