Последни новини
Home / Избрано / Парламентът пак „наказа“ президента, този път заради ветото на Закона за военното разузнаване

Парламентът пак „наказа“ президента, този път заради ветото на Закона за военното разузнаване

Defakto.bg

С 134 депутати „против“,  57 бяха „за“ и шестима въздържали ес, парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за военното разузнаване.

Държавният глава върна закона заради предвидената възможност цивилно лице да може да оглавява служба „Военна информация“. Досегашното изрично условие бе той да е  военнослужещ. Според президента, ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза, която се изразява в специфични познания и професионален опит.

Според Радев назначението на цивилен не съответства на мястото, което заема Службата като неразделна част от въоръжените сили на републиката.

По време на дебатите депутатът Крум Зарков от БСП критикува конюнктурното поведение на управляващите:

„И най-яркото доказателство за това е конюнктурното поведение на партия ГЕРБ по този въпрос. Преди 4 години подкрепиха изискването за военнослужещ, за да махнат един директор. Днес го отменят, за да назначат друг директор. Това е голямата разлика. И в двата случая решението им е продукт на неизказани политически сметки и на сложни коалиционни взаимоотношения – с „Реформаторския блок“ тогава, с „Обединени патриоти“ днес. Очевидно е неудобството на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който през 2015-а е направил изрично предложение в закона не за какво да е, а директорът на Служба „Военна информация“ да бъде с ранг заместник-началник на Генералния щаб. Нали разбирате, че това не може да е цивилно лице. И днес той се чувства неудобно, най-вероятно и затова отсъства по този дебат“.

„Не променяме критериите за назначаване на директора, заяви Лъчезар Тошев от ГЕРБ. Критериите остават същите, само че даваме възможност, отговаряйки на тези критерии, да бъде и цивилен. Ето това е! Разберете го и не се опъвайте замо заради това, че президентът за пореден път ще бъде наказан тук, от тази трибуна!“, обяви наказателната акция той.

Заместник – омбудсманът Диана Ковачева вече положи клетва като обществен защитник. Това стана заради  подадената оставка на Мая Манолова, която се кандидатира за кмет на София.  Ковачева ще изпълнява длъжността до избора на нов омбудсман.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.