Последни новини
Home / Законът / Четири проекта за “съкратеното” производство, ГЕРБ със своя визия

Четири проекта за “съкратеното” производство, ГЕРБ със своя визия

Defakto.bg

Управляващите разширяват подсъдността на спецструктурите с делата, водени от Европейската прокуратура

Общо четири проекта за съкратеното производство, при което при признаване на фактите по обвинението, наказанието се намалява с 1/3 са внесени вече в парламентарното деловодство. Те са на БСП, Обединени патриоти, “Воля”, днес със свой проект се отчетоха и от ГЕРБ.

Споровете за този институт, чиято цел е ускоряване на правосъдието, за да е в разумни срокове и ефективно, са още от въвеждането му през 2006 г. Веднъж, през 2009 г.,  се стигна и до законодателни ограничения, отменени през 2010 г. Поводът за възобновяване на обществения дебат сега даде жестокото посегателство и убийство на дете в с. Сотиря.

Три от проектите – на социалистите, патриотите и “Воля” са идентични – те предлагат занапред съкратеното производство, а оттам и бонусите за него, да не се допускат при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Конкретно те са за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в който отново се създава отменения чл. 369а за “основанията, при които не се допуска съкратено съдебно следствие”. В мотивите си от БСП са посочили, че съкратеното съдебно следствие има своето място в наказателния процес и съществуването му не трябва напълно да се отрича. В същото време обаче трябва да се намери балансът между правото насобено в случаите на изключително тежки по своите последици деяния, да се жертва заради бързината и ефективността на процеса”, се сочи справедлив съдебен процес в разумен срок и справедливостта при наказването. “Не може и не трябва налагането на справедливо наказание, о в мотивите.

Данаил Кирилов

Проектът на ГЕРБ е с подписите на депутатите Анна Александрова, Красимир Ципов, Мария Белова и Маноил Манев. Но правосъдният министър Данаил Кирилов изрично призна, че той е изработен от Съвета по законодателство в МП и само внесен от депутатите – очевидно, за спестяване на процедурата за обществено обсъждане.

За разлика от останалите, от ГЕРБ предлагат промени не в НПК, а в Наказателния кодекс (НК) – в чл. 58а, който определя правилата за определяне на наказанията при съкратената процедура. Най-вече – идеите на управляващите са съкратеното производство да се запази за всички престъпления, но при умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудство или изнасилване съдът “може да намалява определеното наказание с една пета”.  С две думи – редукцията да е по-малка (не една трета) и съдът да има право на преценка, каквато в момента няма. Възможност за преценка на съда се въвежда и при замяната на доживотния затвор с лишаването от свобода от 20 г. до 30 г. За останалите престъпления при признаване на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства редукцията от една трета се запазва и съдът пак няма да има право на преценка.

В мотивите си от ГЕРБ напомнят, че събирането на нови доказателства от съда е тежък и продължителен процес, а внасянето на обвинителен акт само по себе си не гарантира осъдителни присъди (добре би било тези принципни постановки да се помнят и при други случаи). “Затова предлагаме запазване на института на съкратено съдебно следствие, за да запазим съществуващата до този момент бързина в процеса, но при жестоки посегателства срещу личността да се даде възможност на съда да има право на преценка при определяне на наказанието”, мотивират се управляващите.

За отбелязване е и друга поправка – в НПК, предложена от ГЕРБ чрез проекта за НК. Тя предвижда на специализирания наказателен съд да са подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура (чл. 411а, нова ал. 4). Така спецправосъдието, на което вече бяха прехвърлени процесите срещу “високата корупция” от хората на власт, получава и казусите с еврофинансовите измами и ред други, с които именно ще се занимава още несъздадената обща Европейска прокуратура.  Единственото обяснения за това решение е да се осигури прилагането на реграмента за създаване на новата прокуратура на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.