Последни новини
Home / Законът / Четири проекта за „съкратеното“ производство, ГЕРБ със своя визия

Четири проекта за „съкратеното“ производство, ГЕРБ със своя визия

Defakto.bg

Управляващите разширяват подсъдността на спецструктурите с делата, водени от Европейската прокуратура

Общо четири проекта за съкратеното производство, при което при признаване на фактите по обвинението, наказанието се намалява с 1/3 са внесени вече в парламентарното деловодство. Те са на БСП, Обединени патриоти, „Воля“, днес със свой проект се отчетоха и от ГЕРБ.

Споровете за този институт, чиято цел е ускоряване на правосъдието, за да е в разумни срокове и ефективно, са още от въвеждането му през 2006 г. Веднъж, през 2009 г.,  се стигна и до законодателни ограничения, отменени през 2010 г. Поводът за възобновяване на обществения дебат сега даде жестокото посегателство и убийство на дете в с. Сотиря.

Три от проектите – на социалистите, патриотите и „Воля“ са идентични – те предлагат занапред съкратеното производство, а оттам и бонусите за него, да не се допускат при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Конкретно те са за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в който отново се създава отменения чл. 369а за „основанията, при които не се допуска съкратено съдебно следствие“. В мотивите си от БСП са посочили, че съкратеното съдебно следствие има своето място в наказателния процес и съществуването му не трябва напълно да се отрича. В същото време обаче трябва да се намери балансът между правото насобено в случаите на изключително тежки по своите последици деяния, да се жертва заради бързината и ефективността на процеса“, се сочи справедлив съдебен процес в разумен срок и справедливостта при наказването. „Не може и не трябва налагането на справедливо наказание, о в мотивите.

Данаил Кирилов

Проектът на ГЕРБ е с подписите на депутатите Анна Александрова, Красимир Ципов, Мария Белова и Маноил Манев. Но правосъдният министър Данаил Кирилов изрично призна, че той е изработен от Съвета по законодателство в МП и само внесен от депутатите – очевидно, за спестяване на процедурата за обществено обсъждане.

За разлика от останалите, от ГЕРБ предлагат промени не в НПК, а в Наказателния кодекс (НК) – в чл. 58а, който определя правилата за определяне на наказанията при съкратената процедура. Най-вече – идеите на управляващите са съкратеното производство да се запази за всички престъпления, но при умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудство или изнасилване съдът „може да намалява определеното наказание с една пета“.  С две думи – редукцията да е по-малка (не една трета) и съдът да има право на преценка, каквато в момента няма. Възможност за преценка на съда се въвежда и при замяната на доживотния затвор с лишаването от свобода от 20 г. до 30 г. За останалите престъпления при признаване на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства редукцията от една трета се запазва и съдът пак няма да има право на преценка.

В мотивите си от ГЕРБ напомнят, че събирането на нови доказателства от съда е тежък и продължителен процес, а внасянето на обвинителен акт само по себе си не гарантира осъдителни присъди (добре би било тези принципни постановки да се помнят и при други случаи). „Затова предлагаме запазване на института на съкратено съдебно следствие, за да запазим съществуващата до този момент бързина в процеса, но при жестоки посегателства срещу личността да се даде възможност на съда да има право на преценка при определяне на наказанието“, мотивират се управляващите.

За отбелязване е и друга поправка – в НПК, предложена от ГЕРБ чрез проекта за НК. Тя предвижда на специализирания наказателен съд да са подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура (чл. 411а, нова ал. 4). Така спецправосъдието, на което вече бяха прехвърлени процесите срещу „високата корупция“ от хората на власт, получава и казусите с еврофинансовите измами и ред други, с които именно ще се занимава още несъздадената обща Европейска прокуратура.  Единственото обяснения за това решение е да се осигури прилагането на реграмента за създаване на новата прокуратура на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.