Последни новини
Home / Законът / Еврокомисарят Тимерманс потвърди: ЕК разширява наблюдението над всички страни членки за върховенството на правото

Еврокомисарят Тимерманс потвърди: ЕК разширява наблюдението над всички страни членки за върховенството на правото

Defakto.bg

Европейската комисия ще  разшири обхвата на наблюдението за спазването на върховенството на правото в ЕС.  Това потвърди днес зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Още през юли  ЕК съобщи, че ще бъдат въведени  годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от ЕС. Идеята бе потвърдена и от новоизбрания председател на комисията Урсула фон дер Лайен.

Наблюдението ще бъде еднакво за всички, но по-задълбочено там, където проблемите са повече, коментира Тимерманс.   При изготвянето на заключенията ще бъдат взимани предвид становищата на Съда на ЕС и оценките на комисията за състоянието на европейската икономика.

Евродепутатите няма да бъде възможно   да участват в изготвянето на оценките, каквото желание бе заявено, заради липсата на законово основание, а и защото заключенията на ЕК носят тежки правни и финансови последици за държавите, в които са установени недостатъци.

Ежегодните доклади на всички държави членки ще помагат за ранно откриване на възникващи нередности, потвърди зам-председателят на ЕК.  Той  съобщи, че еврокомисията ще финансира обществени организации, работещи в полза на върховенството на закона.  По неговите думи е необходимо обществото в ЕС да бъде по-запознато с въпроса за законността в ЕС и в отделните държави от общността. Напомни, че  по официални данни 89 на сто от европейците определят върховенството на закона като важен или съществен въпрос. В основата на ЕС е постоянното спазване на законността, става дума за доверието в единния пазар, за сигурността на инвеститорите, за правата и свободите на гражданите, обобщи зам.-председателят.

„В последните пет години ЕК трябваше да се справя с действия срещу върховенството на правото в ЕС. Европейският проект се основава на постоянното зачитане на принципите на правовата държава. Това е предпоставка гражданите да упражняват правата си по силата на европейското законодателство и за взаимното доверие между държавите в ЕС“.

Новите идеи на Брюксел за опазване на правото в европейски мащаб крие опасности  евромониторингът над България не само да не падне, а да влезе и в рамките на годишните отчети. От това се интересуваха и българските евродепутати на срещата.

Какви отражения ще има евентуален годишен преглед на върховенството на закона в целия ЕС върху докладите за България и Румъния в рамките на Механизма? Идва ли краят на мониторинга за България и Румъния в този му вид?“, попита Петър Витанов,  ръководител на групата на социалистите.
Тимерманс  посочи, че МСП е специален инструмент, създаден при влизането на България и Румъния в ЕС за да им помогне да изпълнят определени критерии, които към онзи момент те не са изпълнявали. Тези критерии са обективни и Механизмът следва да приключи едва тогава, когато те бъдат изпълнени, допълни той.

Докато Комисията констатира, проблемите в България се задълбочават. Изгражда се една авторитарна власт, която поставя под свой контрол както съдебната система, така и медиите. Въпреки препоръките на Европейската и Венецианската комисии, в България все още липсва независим надзор на прокуратурата„, акцентира Елена Йончева и запита комисаря каква е неговата позиция по въпроса и как смята да се справи с този сериозен проблем.

Въпросът бе чут, но от думите на Тимерманс, който е запознат с всички проблеми, се разбра, че когато изискванията бъдат изпълнени, докладите в досегашния им вид ще бъдат прекратени.  Според него  може да се очаква оценките за страната да станат част от общото наблюдение.  Нито една държава не може да счита, че е недостижима за  мониторинг, каза той, а личното му желание е докладите по МСП за България и Румъния да бъдат включени в бъдещия годишен преглед за върховенството на закона, обхващащ всичките 27 държави членки.  Няма  държава, където не са нужни подобрения във върховенството на правото, заяви Тимерманс.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.