Последни новини
Home / Законът / Арестуван е Юрий Борисов, един от секретарите на Национално движение „Русофили“

Арестуван е Юрий Борисов, един от секретарите на Национално движение „Русофили“

Defakto.bg

Навръх 9 септември, рано сутринта в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на „Дума“ Юрий Борисов. Това съобщава в. „Дума“, като се позовава на съпругата на Борисов журналистката  Дора Чичкова.

Борисов, който също е журналист, е един от секретарите на Националното движение „Русофили“. Той е бил откаран в следствения арест с белезници, посочва вестникът, като се позовава на очевидци.  От постановлението за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс, който преследва шпионството в полза на чужда държава или чужда организация.
Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи.  Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувствал добре физически, разказва неговата съпруга.

Твърди се, че са претърсвани офиси на „Русофили“.  Тази сутрин Николай  Малинов,  председател на движението, трябваше да участва в предаване в сутрешния блок на bTV, но не се яви в студиото.

Зам.-председателят на НД „Русофили“ Владимир Чучуев е разказал пред „Дума“, че  рано сутринта на разпит в специализираната прокуратура е бил извикан като свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били призовани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, както и други  членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Официално съобщение за изненадващия арест няма на сайта на държавното обвинение.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.