Последни новини
Home / Законът / Кметски: Докога Фандъкова ще се възползва от кметския стол, за да води предизборна кампания, пита Манолова

Кметски: Докога Фандъкова ще се възползва от кметския стол, за да води предизборна кампания, пита Манолова

Defakto.bg

 

Йорданка Фандъкова обрича столичани на прашна, мръсна и непочистена София и през следващите пет години. Това заяви Мая Манолова пред Столичната община, където в понеделник внесе искане за поставянето на 24 информационни точки и един централен информационен център, от които ще води кампанията си за предстоящите кметски избори.

Коментарът е по повод на обществената поръчка за сметосъбирането в столицата.  Днес е денят, в който се отварят офертите, подадени от новите фирми, които се борят за чистотата на София в следващите пет години, въпреки че договорите на досегашните изпълнители изтичат през м. август 2020 г.

„Оправданието, което чувам от г-жа Фандъкова, че може да има съдебно обжалване и че може да се проточи самата процедура, е съшито с бели конци. В договорите на фирмите, които в момента почистват столицата, има клаузи, в които е записано, че те ще продължат да почистват до окончателното избиране на други фирми“, подчерта Манолова.

Напомни,  че сметосъбирането е най-скъпата услуга на Столичната община – процедурата в момента е за над 400 млн. лв., а от 2014 г. расте всяка година – от 88 млн. лв. вече годишно се харчат между 110 и 120 млн. лв.

„ Следващият кмет и столичани ще бъдат заложници на тази процедура през следващите 5 години, защото поръчката надхвърля един мандат“, предупреди Манолова.

Тя не скри възмущението си от факта, че Йорданка Фандъкова се възползва от позицията си на кмет, за да води предизборна си кампания, след като обяви кандидатура си на 2 септември.

„Аз също можех да остана на поста омбудсман до деня на регистрацията си, можех да изляза и служебен отпуск, а да не подавам оставка. Прецених обаче, че честното и почтено поведение спрямо гражданите и другите кандидати е да подам оставка и да водя кампания от позицията на кандидат“, заяви Манолова.

Според нея,  воденето на кампания от кметския стол не е честно спрямо гражданите, както и нелепата ситуация един кандидат да иска разрешение от друг кандидат за поставяне на информационните си точки и центрове в столицата.

Днес в 17 ч. изтича срокът за подаване на документите за конкурса за сметоизвозване в София и тогава ще стане ясно колко и кои фирми ще участват в него, заяви по-късно  Йорданка Фандъкова по повод  съмненията, че конкурсите  се организират, преди да се изтекли действащите договори.

Фандъкова беше категорична, че няма да допусне градът да бъде вкаран в криза с боклука и призова да бъде сезирана при всякакви съмнения относно честността на конкурса. Но не отговори докога ще  участва в кампанията като кандидат кмет за четвърти мандат, без да напусне кметския стол.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.