Последни новини
Home / Законът / Валя Ахчиева спечели срещу БНТ, съдът отмени дисциплинарното й наказание

Валя Ахчиева спечели срещу БНТ, съдът отмени дисциплинарното й наказание

Defakto.bg

Разследващата журналистка Валя Ахчиева спечели делото, заведено от нея срещу БНТ. С решение от 9 септември съдия Анелия Янева от Софийския районен съд отменя наложеното на журналистката наказание „последно предупреждение за уволнение“ и осъжда националната телевизия да плати разноските на Ахчиева по делото, както и държавната такса от 80 лева.

Наказанието – най-тежкото преди уволнението, е наложено от бившия генерален директор Константин Каменаров през февруари тази година. Поводът е поредно разследване на Ахчиева за предаването „Открито“ – за незаконен бетонов център в село Ябланово, Сливенско и желанието й чрез анализ на независима лаборатория да изясни дали бетонът, с който са построени къщи, не е опасен за живота и здравето на хората, които живеят там. Това разследване не е излъчено, „Открито“ е спряно от ефир.

Ахчиева е наказана заради поисканата експертиза, която щяла да ощети бюджета на БНТ с над 900 лева с ДДС. В исковата си молба до съда обаче журналистката е категорична – експертизата е уговорена като безвъзмездна, а ръководството на БНТ не е спазило законовата процедура, включително за получаване на обяснения и регламентираните в КТ срокове.

И още – покрай предупреждението за уволнение излезе и фрапантният факт, че Валя Ахчиева получава забрана от Константин Каменаров да пише, говори и прави разследвания за други медии, макар че нейното предаване е свалено от ефир, докато генералният директор е в „онези“ болнични, заради които не се яви на заседание в СГС по собственото му дело за шофиране пиян (за което в крайна сметка бе окончателно осъден и напусна поста в БНТ), но пък се оказа на конференция в Брюксел и даваше изявления оттам.

В решението си Софийският районен съд приема, че дисциплинарната процедура е била спазена, но твърдяното дисциплинарно нарушение не е извършено. СРС обяснява, че в тези производства – по оспорване на наложено наказание като незаконно – съдът се произнася само по наведените от ищеца факти, а в тежест на ответника е да докаже своята изрядност. В случая това не е направено, обратното. Доказано е, че с независимата лаборатория е договорена именно безвъзмездна експертиза, както от самото начало твърди Ахчиева. Факт е, че е имало изпратена фактура от изпълнителя, заради избързване на счетоводителя, не разбрал за договореното, но тази фактура е сторнирана и заплащане изобщо не е било нито искано, нито договаряно. Нещо повече, като изпълнителен продуцент на „Открито“ Валя Ахчиева принципно е имала право да договаря от името и за сметка на работодателя.

Решението на СРС не е окончателно, може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.