Последни новини
Home / Законът / Валя Ахчиева спечели срещу БНТ, съдът отмени дисциплинарното й наказание

Валя Ахчиева спечели срещу БНТ, съдът отмени дисциплинарното й наказание

Defakto.bg

Разследващата журналистка Валя Ахчиева спечели делото, заведено от нея срещу БНТ. С решение от 9 септември съдия Анелия Янева от Софийския районен съд отменя наложеното на журналистката наказание „последно предупреждение за уволнение“ и осъжда националната телевизия да плати разноските на Ахчиева по делото, както и държавната такса от 80 лева.

Наказанието – най-тежкото преди уволнението, е наложено от бившия генерален директор Константин Каменаров през февруари тази година. Поводът е поредно разследване на Ахчиева за предаването „Открито“ – за незаконен бетонов център в село Ябланово, Сливенско и желанието й чрез анализ на независима лаборатория да изясни дали бетонът, с който са построени къщи, не е опасен за живота и здравето на хората, които живеят там. Това разследване не е излъчено, „Открито“ е спряно от ефир.

Ахчиева е наказана заради поисканата експертиза, която щяла да ощети бюджета на БНТ с над 900 лева с ДДС. В исковата си молба до съда обаче журналистката е категорична – експертизата е уговорена като безвъзмездна, а ръководството на БНТ не е спазило законовата процедура, включително за получаване на обяснения и регламентираните в КТ срокове.

И още – покрай предупреждението за уволнение излезе и фрапантният факт, че Валя Ахчиева получава забрана от Константин Каменаров да пише, говори и прави разследвания за други медии, макар че нейното предаване е свалено от ефир, докато генералният директор е в „онези“ болнични, заради които не се яви на заседание в СГС по собственото му дело за шофиране пиян (за което в крайна сметка бе окончателно осъден и напусна поста в БНТ), но пък се оказа на конференция в Брюксел и даваше изявления оттам.

В решението си Софийският районен съд приема, че дисциплинарната процедура е била спазена, но твърдяното дисциплинарно нарушение не е извършено. СРС обяснява, че в тези производства – по оспорване на наложено наказание като незаконно – съдът се произнася само по наведените от ищеца факти, а в тежест на ответника е да докаже своята изрядност. В случая това не е направено, обратното. Доказано е, че с независимата лаборатория е договорена именно безвъзмездна експертиза, както от самото начало твърди Ахчиева. Факт е, че е имало изпратена фактура от изпълнителя, заради избързване на счетоводителя, не разбрал за договореното, но тази фактура е сторнирана и заплащане изобщо не е било нито искано, нито договаряно. Нещо повече, като изпълнителен продуцент на „Открито“ Валя Ахчиева принципно е имала право да договаря от името и за сметка на работодателя.

Решението на СРС не е окончателно, може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.