Последни новини
Home / Законът / Радев: Обвинението в шпионаж е изключително тежко, да не излезе, че провалите се израждат в паническо търсене на враг

Радев: Обвинението в шпионаж е изключително тежко, да не излезе, че провалите се израждат в паническо търсене на враг

Defakto.bg
Президентът Румен Радев

Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. За това очаквам от следствието да представи  неоспорими факти, каза президентът Румен Радев в Пловдив по повод шпионския скандал.  „В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий. Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси“, каза държавният глава, съобщава БНР.

По-рано днес, в МВР главният прокурор Цацаров и заместника му Иван Гешев обявиха, че на председателя на Национално движение “Русофили” Николай Малинов  е повдигнато обвинение в шпионаж в полза на руски организации.

На журналистически въпрос дали президентът вижда атака срещу себе си с  разпита на  социолога  Живко Георгиев, който е член на Стратегическия съвет към  президенството, Румен Радев отговори, че здравия разум напуска българското политическо пространство и особено управляващите.

По думите на Румен Радев, част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи.

 „Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора“, заяви Румен Радев.

„Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети – Шенген, еврозона, мониторингов механизъм стратегически инвеститори, се изражда в паническо търсене на враг“, каза още Радев.

Според него така се е правило и в миналото, и в настоящето, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес.

Президентът определи като важен ресорът „Иновации и младеж“, който се предвижда България да получи в новосформираната Европейска комисия. „Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат и колко ще разпределяме. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена и това е залегнало във всички стратегически европейски документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа“, заяви президентът.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.