Последни новини
Home / Законът / Радев: Обвинението в шпионаж е изключително тежко, да не излезе, че провалите се израждат в паническо търсене на враг

Радев: Обвинението в шпионаж е изключително тежко, да не излезе, че провалите се израждат в паническо търсене на враг

Defakto.bg
Президентът Румен Радев

Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. За това очаквам от следствието да представи  неоспорими факти, каза президентът Румен Радев в Пловдив по повод шпионския скандал.  „В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий. Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси“, каза държавният глава, съобщава БНР.

По-рано днес, в МВР главният прокурор Цацаров и заместника му Иван Гешев обявиха, че на председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов  е повдигнато обвинение в шпионаж в полза на руски организации.

На журналистически въпрос дали президентът вижда атака срещу себе си с  разпита на  социолога  Живко Георгиев, който е член на Стратегическия съвет към  президенството, Румен Радев отговори, че здравия разум напуска българското политическо пространство и особено управляващите.

По думите на Румен Радев, част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи.

 „Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора“, заяви Румен Радев.

„Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети – Шенген, еврозона, мониторингов механизъм стратегически инвеститори, се изражда в паническо търсене на враг“, каза още Радев.

Според него така се е правило и в миналото, и в настоящето, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес.

Президентът определи като важен ресорът „Иновации и младеж“, който се предвижда България да получи в новосформираната Европейска комисия. „Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат и колко ще разпределяме. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена и това е залегнало във всички стратегически европейски документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа“, заяви президентът.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.