Последни новини
Home / Законът / Протести за и против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Протести за и против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Defakto.bg

Протести срещу и в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор ще има в София днес , 10 септември.

На 25 юли т.г.  бе проведен протест пред ВСС срещу номинацията на зам.главния прокурор Иван Гешев за поста главен прокурор. Във ВСС бе внесена подписка за оттеглянето й.

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ настояват за намеса на Народното събрание в процедурата по избор на нов шеф на държавното обвинение, за промяна в Закона за съдебната власт и създаване на  възможности и на други лица да правят номинации. В момента предложения за най-висшия пост в прокуратурата могат да правят не по-малко от трима от членове на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Номинацията на Иван Гешев бе подкрепена единодушно от 11-те  члена на прокурорскта колегия, а правосъдният министър отказа да издигне кандидат на този етап.

По този повод на  10.09.2019 г., от 18 ч., пред Съдебната палата в София, Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира пореден марш срещу скритите опити за политическо овладяване на поста.  Ще бъде събирана подписка до Народното събрание в подкрепа на внесеното от сдружението  на 29 юли писмо с искане за промяна в Закона за съдебната власт. Инициативата настоява да се отмени сегашната процедура и да се открие нова с право на номинации за главен прокурор от много по-широк кръг лица и организации

Ще се проведе и шествие, което ще започне от Съдебната палата и ще премине по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий, бул. „Васил Левски“ и ще завърши със символично обръщение към народните представители пред Народното събрание, добавят оттам.

„Време е да се ядосаме наистина! От името на Главния прокурор вече дори ни заплашват с всички позволени от Закона средства, защото отстояваме правата и свободата си?! Начало на есенните протести срещу порочната и цинична „процедура“ за избор на нов главен прокурор и ЗА реформи в Прокуратурата, независимо правосъдие и свобода на словото! Призоваваме за организиране на събития и в други градове, на които ще окажем съответния съпорт“, казват от  „Правосъдие за всеки“ на страницата си във Фейсбук.

Призоваваме всички наши симпатизанти към спокойствие и спазване на обществения ред, а отговорните фактори от СДВР – към осигуряване на нужното спокойствие и нормални условия за провеждане на заявения от Инициатива „Правосъдие за всеки“ граждански протест и мирното шествие до Народното събрание“, пишат от Инициатива „Правосъдие за всеки“.

За същия ден и час е организиран контра-протест, озаглавен „Марш за законност“.  Акцията е в защита на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. (Докато прокуратурата се е смълчала за голите снимки с порнографско съдържание, разпространени от ПИК, агенцията организира протест в защита на кандидата й за главен прокурор, озадачаващо, меко казано. б.р. )

По повод задаващата се ескалация на напрежение от пресцентъра на МВР предупреждават за възможни затруднения на движението в някои части на София днес.

От СДВР уточняват, че става дума за района на площадите „Независимост“ и „Александър Батенберг“ около 17 часа и час по-късно в района на Съдебната палата, като шествието ще се движи по маршрута бул. „Витошка“ – бул. „Патриарх Евтимий“ – бул. „Васил Левски“ – Народното събрание. Както и в района на бул.“Цариградско шосе“ и кръстовищата с улиците „Павел Красов“ и „Димитър Пешев“ към 18. 30 часа.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.