Последни новини
Home / Законът / Избраха районния прокурор на София за шеф на апелативната прокуратура (допълнена)

Избраха районния прокурор на София за шеф на апелативната прокуратура (допълнена)

Defakto.bg

Радослав Димов, досега районен прокурор на София, е новият шеф на столичната апелативна прокуратура. Това реши Прокурорската колегия на ВСС с 8 гласа „за“.

Конкурент в надпреварата бе досегашният апелативен прокурор на София Албена Вутова, която получи само 1 „за“ – от Даниела Машева.

1 кадровик – Огнян Дамянов бе „против“ и двамата кандидати.

Изборът се случва от втори опит, през януари с 4 на 5 гласа колегията вече отхвърли изкаралата един мандат на поста Албена Вутова, понеже не била „иновативна“ и проактивна. И тогава, и днес Сотир Цацаров не беше на заседанията и не участваше във вота.

Наби се на очи, че въпреки изтикването на преден план на „гласа на прокурорите“ в кампанията за Иван Гешев, днес изобщо не беше обсъдена подкрепата, която обвинителите от Софийската апелативна прокуратура изразиха за ръководителя си Албена Вутова през юни и изпратиха становището си на ВСС.

И още – нямаше дебат и за „изключението“ обвинител от районно ниво да получава ръководен пост на апелативно. А законът предвижда, че това може да става само в особени случаи, най-вече при наличието и на кандидат от съответното на поста ниво.

Мнозинството обяви, че Радослав Димов е комуникативен, проактивен, има новаторски идеи и решението е „нетрадиционно“. Все пак бе отбелязано, че той напуска ръководството на най-голямата районна прокуратура СРП, без да е преполовил мандата си и сега тази важна структура остава без титуляр.

Новият апелативен прокурор е обвинител от 2001 г., все в районната прокуратура в София. Бил е неин зам.-ръководител, а от 2017 г. е районен прокурор.

Днешното заседание бе председателствано от най-старшия в Прокурорската колегия Евгени Диков. Изслушванията отнеха два часа.

Албена Вутова

Първа думата получи Албена Вутова. Тя отчете като свои водещи принципи на ръководител създаването на атмосфера на колегиалност, екипна работа, работа в интерес на гражданите. Посочи, че през 2018 г. в сравнение с предната година са били подобрени ред показатели в работата на обвинителите в апелативния район, включително чувствително намаляване на броя на върнатите от съда обвинителни актове. По-малко са били и оправдателните присъди.

В становище до колегията колегите й от САП я подкрепиха като успешен ръководител.

В отговор на зададени й от кадровиците въпроси днес Албена Вутова посочи, че статистиката говори за устойчива тенденция, а не за кампанийност в работата на обвинтелите от района. Като това е постигнато с изготвянето на анализи, провеждането на работни съвещания, тематични проверки, обучения. Изтъкна, че са подобрени и показателите специално за Софийската градска прокуратура.

Попитана за проблемите с експертизите и вещите лица отговори, че това е проблем, който не може да се реши от прокуратурата. Призна за сериозни затруднения със съдебните медици, които обаче могат да се преодолеят само с  уреждане на статута им и осигуряване на адекватно заплащане. В същото време посочи вземани конкретни решения в проблемния откъм такива експерти район на Видин.

Очаквано, както и предния път Вутова изрично бе питана дали влиза в съдебни заседания и отново отговори, че не го прави заради ангажираността, но се произнася с актове, за чието качество може да се съди по проверката им от ВКП.

Направи забележки за част от критериите за измерване на прокурорската натовареност.

Радослав Димов каза за себе си, че ръководи най-голямата РП в страната, създал е сплотен професионален екип, работи с колегите по хоризонтала и вертикала. Заяви, че изпълнил „важната частт“ от приоритетите си за СРП – преместване на бул. „Ген.Скобелев“ (т.нар. военно НДК) без прекъсване на работния процес, увеличен е щатът на деловодителите и прокурорските помощници, намалели са върнатите обвинителни актове и оправданията, както и „подобрена медийна политика“. Димов подчерта: „Съзнавам, че кандидатствам за прокуратура, в която не съм работил и е на по-високо ниво, но увереност ми дават резултатите в СРП. Имам управленски опит, знания, умение да поемам отговорност, имам иновативни идеи“.

Като негативи и проблеми на апелативната прокуратура и обвинителите в района отчете проблемите с експертизите, пасивност при комуникацията с медиите, „липса на акции за борба с някои престъпления, например корупционни, както и с битовите престъпления“. Неговите мерки ще са въвеждане на унифицирана информационна система, така че прокурорите сами да прикачват актовете си,  уеднаквяване на прокурорската практика в района при идентични кауси, съсредоточаване на вниманието върху съвместни разследвания, както и продължителни – над 1 година. Заяви амбиция за екипност по тежките дела, наблюдавани на районни нива и непосредствен контакт на надзорните прокурори с наблюдаващите. Както и за свои лични участия – при възможност и необходимост. Ще въведе практика за ежедневно публикуване на прессъобщения, най-вече за приключили случаи с наказани лица, както и съвместни брифинги с органите на изпълнителната власт. „Създава се впечатление, че прокурорите от апелативните прокуратури стоят встрани, ще направя фигурата ангажирана с пряката прокурорска дейност и с медии. Няма да забравя, че съм пръв сред равни. Ще продължа да изпълнявам функциите на прокурор, включително чрез участие в съдебни заседания“, декларира Димов. За реформата в съдебната карта обяви, че в софийския апелативен регион ще е по-удачно да има две до три окрупнени РП, а не една, какъвто е принципният модел.

Йордан Стоев и Гергана Мутафова декларираха подкрепата си за Радослав Димов, Даниела Машева – за Албена Вутова.

Огнян Дамянов заяви, че няма да подкрепи никого по принципни съображения. За Вутова каза, че не бил съгласен човек, не получил доверието на кадровия орган да продължи да е и.ф. ръководител. За Димов обяв, че е впечатбен от идеите му, но е встъпил като районен прокурор на 3 октомври 2017 г., преди две години, изложил е концепция за 5 години и е неприембиво преди дори да преполови мандата да се кандидатира за нова длъжност. А избирането му ще остави най-голямата РП без титуляр.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.