Последни новини
Home / Законът / Николай Малинов, председател на движение „Русофили“: Квалификацията „шпионин“ ме обижда

Николай Малинов, председател на движение „Русофили“: Квалификацията „шпионин“ ме обижда

Defakto.bg

„Квалификацията шпионин ме обижда – това заяви  председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов в интервю пред bTV.  Вчера той бе обвинен в шпионаж в полза на две руски организации, които целели тайно проникване на руски интереси на територията на България, както и за получаване на пари от чужда организация и участие в схема за пране на пари.  В обвинението  на прокуратурата бяха замесени имената и на Леонид Решетников, соченият за олигарх Константин Малофеев, банкерът Цветан Василев и оръжейният предприемач Емилиян Гебрев.

„Занимавам се с културни и духовни връзки, а не с бизнес“, обясни   Малинов.  Той обяви, че русофилството е планетарен проект и за него именно това е единствено важното. За него в личен план, обвинението в шпионаж било много обидна. Той не може да разбере и откога геополитическата ориентация е шпионаж. „Определението „шпионин“ е много разочароващо за мен. Фактът, че съм наречен шпионин заради общуване с руски партньори, не предизвиква в мен нищо друго освен изненада. От 30 години се занимавам с политика, открито изразявам вижданията си и помагам за развитието на културни, духовни и социални връзки с Русия и съм сигурен, че това е правилно“, подчерта Малинов. Напомни, че такива обвинения са повдигани за последно в България през 1978 г.

Не съм се занимавал с пари, ако е имало някакви счетоводни грешки през годините, аз нямам отговорност, служа единствено на каузи, обяви Малинов. На въпрос дали е получавал пари от Русия, той заяви, че в един момент се е занимавал с Российская газета в България, но за всичко е плащано данъци. На въпрос на водещия Малинов разказа, че   разследващите са дошли в дома му в 7 ч. сутринта в понеделник и се преобърнали къщата му. Аз съм притеснен за моите съратница и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого, каза още Малинов.

„Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш такова намерение да е  подсъдно“, коментира той.  Не е подсъдно и намерението му да изгради комплек от телевизии,  каза той. „Идеята ми беше политематична и никога не е била тайна,   аз се занимавам с телевизия от 20 години“, посочи Малинов

За намерение ли ме преследват, попита той. Малинов заяви,  че познава бизнесмена Константин Малофеев от 14-15 години, че мисли по един същи начин с него, че се борят за традиционни ценности.  Именно Малофеев му се е обадил първи на телефона на дъщеря му след излизането от ареста. Малинов обяви, че обича България и затова продължава да е в страната. Имах предложение да управлявам международен проект за 15 000 евро заплата, но отказах, добави Малинов и обяви, че той пари от Малофеев не е получавал.

Бе категоричен, че винаги е обявявал  публично каузите,  които подкрепя и няма какво да крие.

Запознал банкера Цветан Василев с Константин Малофеев. ”Това лошо ли е? Какви са техните отношения – не знам и не ме интересува. Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си – помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия”, заяви Малинов.

Председателят на движение ”Русофили” допълни, че след това се почувствал обиден и омерзен от поведението на Василев, защото общите им проекти пропаднали, след като банкерът се е отметнал. ”Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Една чистачка не можех там да назнача и аз се отказах от проекта заради Цветан Василев”, обясни Малинов

От разказа му стана ясно, че  със самият Василев го запазнал Сергей Станишев, в кабинета си. Това било заради издаването на вестник Дума. Именно Малинов беше издател на вестника в един период.

Познавам се и и с Делян Пеевски, той беше с Василев, беше дясната ръка на Цветан Василев, каза Малинов.  „Емилян Гебрев не го познавам по никакъв начин, прокуратурата трябва да докаже своите обвивния и аз мисля, че тя няма да се справи с тази задача“.

„С Леонид Решетников сме големи приятели, познаваме се от 1995 г. Проф. Станилов ме е запознал с него“, каза Малинов. Председателят на движение „Русофили“ допълни, че не е организирал срещи между него и български политици. Български политици, когато са искали връзка с него; съм давал телефона и да се оправят. Венци Стефанов ми иска телефона и направиха среща с Корнелия Нинова.  Аз за тази среща не знаех, а ми я преписаха на мен. Тя оттогава ми е сърдита, но мисля, че споделяме едни и същи идеи, заяви Малинов.

Според мен, каза той, на тази среща е обсъждан кандидатът на БСП за президент, заяви той и допълни,че в навечерието на подобни избори, това  се случва навсякъде.

Малинов е убеден,  че прокуратурата няма да се справи с доказването на обвиненията за шпионаж.

Организацията на Решетников Двуглав орел се занимава  основно с вътрешни неща, с проекта Русия 2050. Наскоро му казах дай да го представим в Европа, да видим как хората са настроени към Русия след 30 години, но той каза, че ще прави ще прави проекти  и представяне в Япония, Китай, Азия не в Европа. Според Малинов на традиционния събор на язовира Копринка след няколко дни ще се съберат поне 14-15 хиляди човека.

Веднага след Николай Малинов  в студиото влезе Соломон Паси, който беше наблюдавал разговора с него.

Соломон Паси: В България има руски шпиони

„В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколко стотин и техните имена се знаят“,  обясни президентът на Атлантическия клуб по повод обвинението в шпионаж на Николай Малинов.  „Аз имам много по-високо мнение за руското разузнаване. То едва ли може да наеме шпиони, които да дойдат в bTV да обясняват, че не са шпиони“, заяви Паси.   „Ако аз съм човек на отмъщението, в момента ще ръкопляскам на това, което се случва. През 2005 г. същият този русофилски кръг ме обвини в шпионаж в полза на Израел заради това, че като външен министър бях премахнал възможността Русия да има достъп до тайните на МВнР“, каза още той.

Паси бе категоричен, че в България няма русофили. Даде пример – в Русия има няколко стотин  български студенти, а в Западна Европа – десетки хиляди. Ако си пратил детето си да учи в Париж или Лондон – не си русофил, ако си го пратил в Русия – си, каза той.

Кольо Колев: Продължение на предизборната порнография

„Бих нарекъл това продължение на предизборната порнография, започнала с г-н Игнатов (кандидатът за кмет на София от Демократична България), само че тук отиват доста по-далече, тъй като тук вече има и институционална намеса – абсолютно несръчна и безумна“, коментира Колев пред БНР обвинението на Николай Малинов.

Според Кольо Колев всичко това са „плоски политически игри“.  „Висок пилотаж предизборна порнография – без всякакво съмнение, с външнополитически привкус. Това от една страна цели да повлияе на изборите в страната, от друга страна – да повлияе на взаимоотношенията с Русия“, продължи той.  Учудващо е, че прокуратурата се намесва в тази история, смята той.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.