Последни новини
Home / Законът / Николай Малинов, председател на движение „Русофили“: Квалификацията „шпионин“ ме обижда

Николай Малинов, председател на движение „Русофили“: Квалификацията „шпионин“ ме обижда

Defakto.bg

„Квалификацията шпионин ме обижда – това заяви  председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов в интервю пред bTV.  Вчера той бе обвинен в шпионаж в полза на две руски организации, които целели тайно проникване на руски интереси на територията на България, както и за получаване на пари от чужда организация и участие в схема за пране на пари.  В обвинението  на прокуратурата бяха замесени имената и на Леонид Решетников, соченият за олигарх Константин Малофеев, банкерът Цветан Василев и оръжейният предприемач Емилиян Гебрев.

„Занимавам се с културни и духовни връзки, а не с бизнес“, обясни   Малинов.  Той обяви, че русофилството е планетарен проект и за него именно това е единствено важното. За него в личен план, обвинението в шпионаж било много обидна. Той не може да разбере и откога геополитическата ориентация е шпионаж. „Определението „шпионин“ е много разочароващо за мен. Фактът, че съм наречен шпионин заради общуване с руски партньори, не предизвиква в мен нищо друго освен изненада. От 30 години се занимавам с политика, открито изразявам вижданията си и помагам за развитието на културни, духовни и социални връзки с Русия и съм сигурен, че това е правилно“, подчерта Малинов. Напомни, че такива обвинения са повдигани за последно в България през 1978 г.

Не съм се занимавал с пари, ако е имало някакви счетоводни грешки през годините, аз нямам отговорност, служа единствено на каузи, обяви Малинов. На въпрос дали е получавал пари от Русия, той заяви, че в един момент се е занимавал с Российская газета в България, но за всичко е плащано данъци. На въпрос на водещия Малинов разказа, че   разследващите са дошли в дома му в 7 ч. сутринта в понеделник и се преобърнали къщата му. Аз съм притеснен за моите съратница и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого, каза още Малинов.

„Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш такова намерение да е  подсъдно“, коментира той.  Не е подсъдно и намерението му да изгради комплек от телевизии,  каза той. „Идеята ми беше политематична и никога не е била тайна,   аз се занимавам с телевизия от 20 години“, посочи Малинов

За намерение ли ме преследват, попита той. Малинов заяви,  че познава бизнесмена Константин Малофеев от 14-15 години, че мисли по един същи начин с него, че се борят за традиционни ценности.  Именно Малофеев му се е обадил първи на телефона на дъщеря му след излизането от ареста. Малинов обяви, че обича България и затова продължава да е в страната. Имах предложение да управлявам международен проект за 15 000 евро заплата, но отказах, добави Малинов и обяви, че той пари от Малофеев не е получавал.

Бе категоричен, че винаги е обявявал  публично каузите,  които подкрепя и няма какво да крие.

Запознал банкера Цветан Василев с Константин Малофеев. ”Това лошо ли е? Какви са техните отношения – не знам и не ме интересува. Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си – помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия”, заяви Малинов.

Председателят на движение ”Русофили” допълни, че след това се почувствал обиден и омерзен от поведението на Василев, защото общите им проекти пропаднали, след като банкерът се е отметнал. ”Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Една чистачка не можех там да назнача и аз се отказах от проекта заради Цветан Василев”, обясни Малинов

От разказа му стана ясно, че  със самият Василев го запазнал Сергей Станишев, в кабинета си. Това било заради издаването на вестник Дума. Именно Малинов беше издател на вестника в един период.

Познавам се и и с Делян Пеевски, той беше с Василев, беше дясната ръка на Цветан Василев, каза Малинов.  „Емилян Гебрев не го познавам по никакъв начин, прокуратурата трябва да докаже своите обвивния и аз мисля, че тя няма да се справи с тази задача“.

„С Леонид Решетников сме големи приятели, познаваме се от 1995 г. Проф. Станилов ме е запознал с него“, каза Малинов. Председателят на движение „Русофили“ допълни, че не е организирал срещи между него и български политици. Български политици, когато са искали връзка с него; съм давал телефона и да се оправят. Венци Стефанов ми иска телефона и направиха среща с Корнелия Нинова.  Аз за тази среща не знаех, а ми я преписаха на мен. Тя оттогава ми е сърдита, но мисля, че споделяме едни и същи идеи, заяви Малинов.

Според мен, каза той, на тази среща е обсъждан кандидатът на БСП за президент, заяви той и допълни,че в навечерието на подобни избори, това  се случва навсякъде.

Малинов е убеден,  че прокуратурата няма да се справи с доказването на обвиненията за шпионаж.

Организацията на Решетников Двуглав орел се занимава  основно с вътрешни неща, с проекта Русия 2050. Наскоро му казах дай да го представим в Европа, да видим как хората са настроени към Русия след 30 години, но той каза, че ще прави ще прави проекти  и представяне в Япония, Китай, Азия не в Европа. Според Малинов на традиционния събор на язовира Копринка след няколко дни ще се съберат поне 14-15 хиляди човека.

Веднага след Николай Малинов  в студиото влезе Соломон Паси, който беше наблюдавал разговора с него.

Соломон Паси: В България има руски шпиони

„В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколко стотин и техните имена се знаят“,  обясни президентът на Атлантическия клуб по повод обвинението в шпионаж на Николай Малинов.  „Аз имам много по-високо мнение за руското разузнаване. То едва ли може да наеме шпиони, които да дойдат в bTV да обясняват, че не са шпиони“, заяви Паси.   „Ако аз съм човек на отмъщението, в момента ще ръкопляскам на това, което се случва. През 2005 г. същият този русофилски кръг ме обвини в шпионаж в полза на Израел заради това, че като външен министър бях премахнал възможността Русия да има достъп до тайните на МВнР“, каза още той.

Паси бе категоричен, че в България няма русофили. Даде пример – в Русия има няколко стотин  български студенти, а в Западна Европа – десетки хиляди. Ако си пратил детето си да учи в Париж или Лондон – не си русофил, ако си го пратил в Русия – си, каза той.

Кольо Колев: Продължение на предизборната порнография

„Бих нарекъл това продължение на предизборната порнография, започнала с г-н Игнатов (кандидатът за кмет на София от Демократична България), само че тук отиват доста по-далече, тъй като тук вече има и институционална намеса – абсолютно несръчна и безумна“, коментира Колев пред БНР обвинението на Николай Малинов.

Според Кольо Колев всичко това са „плоски политически игри“.  „Висок пилотаж предизборна порнография – без всякакво съмнение, с външнополитически привкус. Това от една страна цели да повлияе на изборите в страната, от друга страна – да повлияе на взаимоотношенията с Русия“, продължи той.  Учудващо е, че прокуратурата се намесва в тази история, смята той.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.