Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС отмени решение на ЕК, позволило на „Газпром“ да заобиколи транзита на газ през Украйна

Съдът на ЕС отмени решение на ЕК, позволило на „Газпром“ да заобиколи транзита на газ през Украйна

Defakto.bg

Общият съд на Европейския съюз отмени решение на Европейската комисия от 2016 г., позволило на  „Газпром“  100-процентово право над „Опал“ – сухопътен участък, който пренася газ от „Северен поток“ по тръбите от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Решението на Съда е по дело  T-883/16 Poland v Commission.

От 2013 г. „Газпром“ имаше право да ползва 50% от капацитета на „Опал“, а комисията почти удвои този дял, давайки фактически монопол на руския енергиен гигант.   Украйна и Полша протестираха, като   украинската „Нафтогаз“ заяви, че така може да загуби приходи от транзита на руски газ, доставян в Европа.

Според Общия съд  решението на ЕК  нарушава принципа на енергийна солидарност, тъй като позволява на Газпром и предприятията от групата на Газпром да пренасочват допълнителни количества газ на пазара на ЕС, като използват изцяло капацитета на газопровода „Северен поток 1“.

ЕК е била длъжна да прецени дали изменението на режима за освобождаване на тръбопровода OPAL,  може да засегне интересите в областта на енергетиката на други държави-членки.  Комисията не е проучила какви са последствията в средносрочен план за енергийната политика на Полша  от прехвърлянето на транзитния маршрут на Северен поток 1 / OPAL на част от обема на природен газ,  преди това  транспортиран по тръбопроводите Ямал и Братерство. ЕК не е претеглила тези ефекти срещу засилената сигурност на доставките на равнището на ЕС, посочва съдът.   При тези обстоятелства Общият съд намира, че решението за 2016 г. е прието в нарушение на принципа за енергийна солидарност и отменя решението на  Комисията.

Според „Блумбърг“ и полското министерство на енергетиката, решението ще попречи това на  „Газпром“ да се откаже напълно от транзита на газ през територията на Украйна. Подобни планове вече бяха обявени във връзка с изграждането на „Турски поток“, който заобикаля страната, и забавения „Северен поток 2“.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.