Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Наложена е 10-годишна забрана за влизане в страната и на руския бизнесмен Константин Малофеев

Цацаров: Наложена е 10-годишна забрана за влизане в страната и на руския бизнесмен Константин Малофеев

Defakto.bg
Константин Малофеев

Руският бизнесмен Константин Малофеев има наложена от днес забрана за влизане в България за 10 г.  Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание. Вчера такава забрана бе оповестена и за  Леонид Решетников.  Главният прокурор  пристигна по искане на депутати, след като по-рано за шпионския скандал около лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов в парламента докладваха и вътрешният министър Младен Маринов, и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Пред депутатите Цацаров заяви: „Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на едно лице. Това лице е руският гражданин Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години. Днес е наложена ограничителна мярка на още едно лице и това Константин Малофеев. Същата ограничителна мярка – забрана да влиза на територията на Република България за период от 10 година“, каза той.

Цацаров поясни, че разследването е започнало на 3 юли т.г.  като разследване на пране на пари. „В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж е лицето Николай Малинов. Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица“, подчерта още Цацаров.

Обвиненията за престъпление срещу Републиката не са атака срещу движение „Русофили“, каза още Сотир Цацаров.

„Девети, десети,  такова е наказателното производство“, каза Цацаров във връзка с провеждането на процесуално-следствените действия точно на 9 септември. „И още нещо – мога да го кажа съвсем ясно – това не е атака срещу движение „Русофили“.

Обвиняемият е председател, но следва да носи отговорност за личните си действия, независимо че движението е било използвано от него, каза той.   Целта не била обществото да се разделя на русофили и русофоби, а за това  дали се увреждат българските интереси.  „В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси“, допълни  Цацаров. 

Защо информацията и за народните представители е ограничена?

Налице са две законови разпоредби, които я ограничават, каза Цацаров.   По силата на Закона за съдебната власт и разпоредбата на чл. 74, т. 16, както и решението на Конституционния съд от 2017 г. Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата за конкретно наказателно производство. Същевременно действа разпоредбата на чл. 98 от НПК, която изисква разрешение от наблюдаващия прокурор. За да има яснота за разследването, Цацаров обобщи свършеното досега „в  границите на разрешеното от наблюдаващия прокурор“.

До настоящия момент извършените действия по  това досъдебно производство, което се води в Специализираната прокуратура, са следните: Извършени са 11 претърсвания на помещения, адреси. Всяко от тези претърсвания е извършено с предварително разрешение на съдия от специализирания наказателен съд.

В хода на претърсването са иззети компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с предварително разрешение на съдия. Извършвани са осем лични обиска на лица“, каза  още Цацаров. 

Обясни още, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.