Последни новини
Home / Законът / Адвокати – членове на ФОБА апелират: ВСС да открие нова и прозрачна процедура за избора на главен прокурор

Адвокати – членове на ФОБА апелират: ВСС да открие нова и прозрачна процедура за избора на главен прокурор

Defakto.bg

Почитаемите членове на Висшият съдебен съвет да не избират предопределения за нов главен прокурор Иван Гешев, а  да открият  нова, прозрачна и по отворена процедура за избор на следващ главен прокурор.  За това призоват членове, защитници от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА)  в становище до ВСС, оповестено на интернет страницата му. То е изпратено с копие и до Европейската комисия.

103 -ма адвокати от ФОБА са подписали обръщението до ВСС, което критично анализира нагласи и изяви  на единствения кандидат за поста.  Покрай множеството несъласия с издигнатата  канидидатура е поставен и въпросът за масовата подкрепа на подопечни прокуратури,  ДАНС, полицейски управления и дирекции.  Междувременно  ВСС публикува поредната поддръжка на силова структура „за“  зам.главния прокурор Иван Гешев, този път в лицето на ГДБО. В нея ръководството на службата изразява подкрепа за номинацията и му пожелава да устои „с  професионализъм, воля, и упоритост на предизвикателствата пред прокурорската институция„.

 „Ако в представите на г-н Гешев е нормално Полицията да модерира избора на главен прокурор, то това е още по-опасно, нарича се полицейска държава“, казват от  ФОБА.  Това е поредна позиция на адвокатска общност по повод предстоящия избор след острата реакция най-напред на 10 имените адвокати от Пловдивдската адвокатска колегия, а по-късно и на целия Адвокатския  съвет –  Пловдив.  През август  пловдивските защитници заявиха, че  разбиранията на кандидата за главен прокурор  за разделението на властите е в противоречие с основни принципи на държавното устройство и управление, залегнали в българската Конституция, а обидните му изказванията  срещу отделни адвокати – недопустими. От ФОБА  изразяват подкрепа за  пловдивските адвокати

Ето цялото становище на адвокати, членове на ФОБА:

Обръщение – становище на адвокати от ФОБА до ВСС във връзка с процедурата по номининиране и избор на нов главен прокурор:

 

Ние, адвокати и граждани от най-голямата неформална адвокатска общност в страната, изразяваме своята тревога и безпокойство от начина, по който се провежда процедурата по избора на нов главен прокурор. Според нас, това е просто опит за назначение на удобен за определени среди в съдебната власт кандидат, който показва изключително слаби познания за основни правни принципи и върховенството на Правото, както и опасни залитания към отречени тоталитарни модели на поведение и работа. Основанията ни са следните:

* Прокурор Гешев заяви, че не одобрява твърдото разделение на властите и мисли, че трябва същите да действат в синхрон повежду си при осъществяне на наказателната политика. Това свое виждане той разви и в представената от него концепция за управление, където говори за установяване на „хармонични отношения“ със Съда и подобряване на обществения му образ.Това е абсурдно да се говори и предлага от една от страните в процеса, която в условията на състезателност и равнопоставеност трябва да развие и защити с годни доказателства обвинителната си теза. Тук виждаме пряк опит да се постигне влияние на прокуратурата над Съда, което нарушава опасно независимостта му, още повече с новите изменения в ЗСВ, които дават възможност на ВСС да освободи от длъжност съдия, срещу когото има повдигнато от прокурор обвинение за престъпление от общ характер!

* Прокурор Гешев заяви, че неговата работа е „да арестува“ и това не се харесвало на някои олигарси и медийни издатели. Не, работата на прокурора не е да арестува! Това го върши МВР. Работата на прокурора е да привлича като обвиняем, ръководи разследването и внася обвинителни актове, като следва да събира доказателства и в двете посоки: както за виновността, така и за евенуталната невинност на предполагаемия извършител на деянието. Другото е от Вишинското право!

* Прокурор Гешев оглавява вече повече от година шумни медийни акции по задържане на заподозряни лица, като си позволява на мястото на задържането или на последващи големи пресконференции да се произнася по въпроса за вината на арестуваните лица и дори да ги нарича престъпници, което е в крещящо противоречие с конституционно установената презумпция за невиновност и основните права на гражданите, залегнали и в ЕХЗЧП и ХОПЕС. Г-н Гешев е любител на „медийното правосъдие“ и то чрез определени от него за надеждни медии, като заявава намерението си да оповестява там доказателства от досъдебни производства, които са следствена тайна по закон, за да отговаряла Прокуратурата на критиките и лъжите. Но медиите не са Съд, а прокурорската истина не е съдебно установен факт, така че подобно поведение и намерение за бъдещи действия са крещящо противозаконни и опасни за правата на гражданите и Правото!

* Прокурор Гешев говори за справедливостта, която трябвало да възкръсне след „криминалния преход“. Но ние питаме: кой позволи преходът да бъде криминален? А ако това е факт, то къде беше Прокуратурата, за да разследва и обвини виновните лица, били те държавници, политици, бизнесмени или дори хора от съдебната власт? Самият Гешев е в системата повече от седем години, а преди това е бил следовател. Почти три години ръководеше Специализираната прокуратура. Къде са обвинените и осъдени „герои на криминалния преход“? И, ако той дава силно положителна оценка за мандата на сегашния главен прокурор, то как се установи тази справедливост, според него, и как пострада властта на мафията от „криминалния преход“ през последните седем години мандат?!

* Г-н Гешев отказва да отговаря на силно аргументирани въпроси, които касаят неговото и на роднините му имущество, както и бизнес връзките на жената, с която живее във фактическо съжителство, а тези данни са заличени в публично обявените от него в регистъра! В същото време, обаче, изисква и споделя подробна информация за имущественото състояние на проверявани от прокуратурата лица и дори за собствеността на съпругата на председателя на ВКС. Явно същият приема, че прозрачността и отчетността не се дължат от представителите на държавното обвинение, така както от останалите висши длъжностни лица от другите власти!

* Цялата концепция за ръководство на Прокуратурата, представена от прокурор Гешев, е силно популистка по своя характер и не дава отговор на най-наболелите въпроси, свързани с нейната свръхцентрализация и силна неефективност. За сметка на това се опитва да променя правни институти и да пренася несполуките в работата на държавното обвинение върху Съда, който работи и се произнася по внесените от нея обвинителни актове. Съдържа и доста правни и фактологични неточности.

* Прокурор Гешев си позволява да харакеризира и обвинява в престъпни действия журналисти, медийни издатели, адвокати, граждански активисти, кметове, партийни ръководители, които критикуват дейността, изказванията и демонстративните му акции, но никога не отговаря по същество на аргументираните критики, в това число на много юристи, като според него „да искаш да сваляш правителството“, написано в чат разговор, вече е престъпно деяние. Не е! Нарича се свобода на словото, право на протест, медийна свобода, гражданска активност. Така е в демокрациите, другото е в тоталитарните режими!

* Масово полицейски управления, дирекции на МВР и дори ДАНС изразяват своята подкрепа за единствения кандидат за главен прокурор, което напомня уж забравени времена от близкото минало, с писмата на работническите колективи и професионалните организации. Но, освен всичко друго, това е и флагрантно нарушение на принципа на разделение на властите, доколкото МВР и ДАНС са в изпълнителната власт, а разследващите действия и актове на полицията се ръководят и контролират от Прокуратурата! Ако в представите на г-н Гешев е нормално Полицията да модерира избора на главен прокурор, то това е още по-опасно, нарича се полицейска държава! Друг е въпросът какви са техните познания за дейността му!

 

По гореизложените причини и при странното мълчание и липса на становище от колегите ни от ВАдвС, които би трябвало да ни представляват, подкрепяйки напълно и изразената писмена позиция до Вас от АС – Пловдив, си позволяваме да предложим на почитаемите членове на ВСС да не изберат предопределения за нов главен прокурор, в лицето на Иван Гешев, и да открият нова, прозрачна и по-отворена процедура за избор на следващ главен прокурор. Време има!

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.