Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд отложи за утре решението за свободата на собственика на „ТАД груп“

Апелативният спецсъд отложи за утре решението за свободата на собственика на „ТАД груп“

Defakto.bg

Иван Тодоров с второ обвинение – бил лидер на организирана престъпна група

С твърдението, че собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров е демонстрирал „последователност и упоритост“ в престъпната си дейност апелативната спецпрокуратура настоя днес той да остане в ареста.

Искането за промяна на мярката за неотклонение се гледа от състав, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева. Апелативният спецсъд отложи произнасянето си за утре сутринта.

Тодоров е обвинен за подбудител към тероризъм заради пробива в масива на НАП и е единственият арестант по делото – останалите двама „терористи“ служителят му Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янков са на свобода срещу „подписка“ и гаранция. Собственикът на „ТАД груп“ първо бе задържан след като сам се прибра от Канада, после спецсъдът отказа да го задържи заради липса на доказателства за извършено престъпление, но на 8 август апелативният спецсъд прецени обратното. Сега процедурата по мярката се е завъртяла отново.

Оказа се, че Тодоров е получил и ново обвинение – за лидер на организирана престъпна група, в която влизали същите Бойков и Янков. Това стана ясно на заседанието на апелативиня спецсъд.

Прокуратурата заявява, че нямало новонастъпили обстоятелства, които да доведат до отмяна на задържането (коренно нови данни не се и изискват, и изминалото време, в което разследването би трябвало да е напреднало, е мотив за замяна), Тодоров е ръководил престъпна група, мотивирал служителите си да извършват тестово проникване в комуникационни системи, а после да им предлагат сключване на договори. На свобода собственикът на „ТАД груп“ можел да извърши ново престъпление.

Няма данни нито за насилие, нито за увреждане, нито за противозаконна дейност, а обвиненията са за намерения, опонира защитата. Нито един свидетел не е заявил да е бил заплашван, нито насила да му е предлаган договор, а анализът на фактите не издържа нито на закона, нито дори на логиката. Нещо повече – дори и прокуратурата заявява, че целта на безплатното тестване на сигурността на сайтове е правена с цел привличането им като клиенти, а не кибертероризъм, „всяване на смух и  страх в населението“. Адвокат Ина Лулчева представи и извлечение от официални съобщения на НАП, в които приходната агенция уверява, че неправомерно разпространените лични данни от масива й са „частични“, не позволяват сериозни злоупотреби и гражданите могат да не се притесняват.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.