Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд отложи за утре решението за свободата на собственика на “ТАД груп”

Апелативният спецсъд отложи за утре решението за свободата на собственика на “ТАД груп”

Defakto.bg

Иван Тодоров с второ обвинение – бил лидер на организирана престъпна група

С твърдението, че собственикът на “ТАД груп” Иван Тодоров е демонстрирал “последователност и упоритост” в престъпната си дейност апелативната спецпрокуратура настоя днес той да остане в ареста.

Искането за промяна на мярката за неотклонение се гледа от състав, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева. Апелативният спецсъд отложи произнасянето си за утре сутринта.

Тодоров е обвинен за подбудител към тероризъм заради пробива в масива на НАП и е единственият арестант по делото – останалите двама “терористи” служителят му Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янков са на свобода срещу “подписка” и гаранция. Собственикът на “ТАД груп” първо бе задържан след като сам се прибра от Канада, после спецсъдът отказа да го задържи заради липса на доказателства за извършено престъпление, но на 8 август апелативният спецсъд прецени обратното. Сега процедурата по мярката се е завъртяла отново.

Оказа се, че Тодоров е получил и ново обвинение – за лидер на организирана престъпна група, в която влизали същите Бойков и Янков. Това стана ясно на заседанието на апелативиня спецсъд.

Прокуратурата заявява, че нямало новонастъпили обстоятелства, които да доведат до отмяна на задържането (коренно нови данни не се и изискват, и изминалото време, в което разследването би трябвало да е напреднало, е мотив за замяна), Тодоров е ръководил престъпна група, мотивирал служителите си да извършват тестово проникване в комуникационни системи, а после да им предлагат сключване на договори. На свобода собственикът на “ТАД груп” можел да извърши ново престъпление.

Няма данни нито за насилие, нито за увреждане, нито за противозаконна дейност, а обвиненията са за намерения, опонира защитата. Нито един свидетел не е заявил да е бил заплашван, нито насила да му е предлаган договор, а анализът на фактите не издържа нито на закона, нито дори на логиката. Нещо повече – дори и прокуратурата заявява, че целта на безплатното тестване на сигурността на сайтове е правена с цел привличането им като клиенти, а не кибертероризъм, “всяване на смух и  страх в населението”. Адвокат Ина Лулчева представи и извлечение от официални съобщения на НАП, в които приходната агенция уверява, че неправомерно разпространените лични данни от масива й са “частични”, не позволяват сериозни злоупотреби и гражданите могат да не се притесняват.

About De Fakto

Проверете също

ВАС потвърди изцяло отмяната на Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Самоков от 2017 г.

  Тричленен състав на Върховния административен потвърди решението на Административен съд София – област, с …

Настояване: Не Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС да подбира европейските делегирани прокурори

И това да става с квалифицирано мнозинство от 17 “за” Проектът за промени в Наказателно-процесуалния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.