Последни новини
Home / Законът / Заради африканската чума парламентът гласува промени в Закона за лова и дивеча (обновена)

Заради африканската чума парламентът гласува промени в Закона за лова и дивеча (обновена)

Defakto.bg

В Народното събрание се очаква да бъдат гласувани  окончателно промените в Закона за лова и дивеча.  Според промените,   земеделския министър ще може  със заповед да  забранява лова на някои видове дивеч, да прилага санитарен обстрел на диви животни и да променя сроковете за ловуване на дива свиня.  Заповедта ще се издава  след съгласуване с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Обжалването на заповедта няма да спира нейното изпълнение.

Промените са част от мерките за профилактика на болестта. Заради тях ловците отмениха готвения за 15 септември протест. Те получиха и обещания за облекчени мерки за биосигурност и за по-ранно откриване на ловния сезон. Очаква се ловът на диви прасета да бъде разрешен в цялата страна най-късно в началото на октомври.

По-късно законопроектът бе приет. Той бе подкрепен и от опозицията, чиито представители заявиха, че промените са  много закъснели – поне с около две години.  Поставен бе въпроса защо, когато миналата година на министъра е било дадено такова право да издава заповеди с предишни законодателни промени, той се е отказал сам от това право. Министерството проспа ситуацията, чумата навлезе в България, а сега се правят промени, които са след дъжд качулка, обявиха от левицата.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.