Последни новини
Home / Законът / Обвинението в нова атака – публикува „доказателства“ за шпионажа на Малинов

Обвинението в нова атака – публикува „доказателства“ за шпионажа на Малинов

Defakto.bg

В докладна записка шефът на „Русофили“ излага възгледи за славянска идентичност, нови мостове и геополитически ориентири

Прецедентът с оповестяването на „доказателства“ за „тероризма“ на тримата от ТАД груп, се превръща в традиция.

Днес прокурорският пресцентър разпространи „доказателствен материал“ по друго горещо-скандално дело – за обвинението за шпионаж, осъществяван от шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов в полза на руски организации.

Оповестяването идва ден, след като вътрешен министър и шеф на ДАНС обявиха пред парламента, че не могат да разкриват данни по разследването. А главният прокурор Сотир Цацаров изброи пред депутатите единствените оскъдни данни по случая, като  заяви, че „безспорни“ доказателства прокуратурата е длъжна да представя само пред съда. Вчера обвинител №1 явно не е имал „разрешение“ от наблюдаващия прокурор да покаже и докладната записка на Николай Малинов, която пресцентърът на ПРБ публикува днес. Очевидно, за повече убедителност,  наблюдаващият прокурор е „размислил“.

Днешното публикуване, както и предишните  за „тероризма“ е мотивирано с „интереса на българските граждани да бъдат информирани“. Както Де факто вече писа, правото на информиране за истината прокуратурата явно оставя само за себе си и го отказва на другите – равноправни участници в процеса.

Прессъобщението:

„Водени от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу Николай Малинов (обвиняем по чл. 105, ал. 1, предложение II от НК). Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи.

В прес-съобщението е заличена информацията, увреждаща права и интереси, както и лични данни на трети лица. Защитата на националния интерес е позиция, която Прокуратурата на Република България ще следва във всичките си действия. Разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“. Извършените действия по разследването (претърсване, изземване, личен обиск) са след предварително разрешение от Специализирания Наказателен съд.

На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи, ПРБ ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите.

Процесуално-следствените действия продължават“.

„Доказателствата“

Люпобитните да видят „доказателствения материал“ могат да се запознаят с него от сайта на прокуратурата.

Интересно е обаче съдържанието на прословутата „докладна записка“ на шефа на „Русофили“ Николай Малинов.  Тя е на руски език, а – дали заради липса на „разрешение“ или поради „следствена тайна“ – от публикацията не става ясно до кого точно е адресирана, нито от коя дата е.

Прочитът й обаче откроява следното. Малинов говори за действия, насочени към „възстановяване на мостовете между България и Русия“. Както и за желание за възобновяване на „геокултурното, политическо и икономическо единство“ на двете страни на базата на „славянски корени, традиции и ценности“.

Заявява също виждането си за триадата, позволила на българите да запазят архетипа си през хилядолетията: доминиращо духовно самоопределение като православни християни, принадлежност към славянската куртура и традиционни ценности, русофилството като еманация и концентрация на предните две.

Декларира също убеждение, че „без запазване на тази наша идентичност съществуването на държавата ни в съвременния свят е невъзможно“.

И още – според Малинов днес България е станала „колония на САЩ“, неосманска Турция завоюва нови позиции, а Западът гледа на българите с презрение“. За това, според него, Русия „трябва да се върне към своите стратегически дълбини, една от които е България“.

Обявява като основна цел на „Русофили“ геополитическа преориентация, „основана на православието, славянската култура и традициите, които неизменно ни обединяват с Русия“.

За осъществяване на целите Малинов изброява обявените вече от отговорните обвинители направления: създаване на интернет сайт, на влиятелен аналитичен център, на собствен телеканал и на русофилска партия.

Заявява и че това не може да стане без икономически ресурс, катто изброява като варианти купуването „Виваком“ от стратегически проруски инвеститор, развиване на потенциални възможности за икономическо сътрудничество в сферата на селското стопанство и свързани с него промишлени отрасли.

ПРБ е поместила и приложения към докладната записка за намерения за „Виваком“, „Дунарит“, ТВ 7 и БиБиТи, в които се говори и за предаване и прехвърляне на руския бизнесмен Константин Малофеев (на когото сега е наложена 10-годишна забрана да влиза у нас) и за Цветан Василев.

Идеите,  намеренията и убежденията на Николай Малинов може да се коментират всякак – като спорни, неприемливи,  неевропейски и прочее.

Дали и как се вместват обаче в „шпионажа“?!  Това прокуратурата трябва да доказва, а не да „показва“.

А доктрината свързва това престъпление от обективна страна с издаване на държавна тайна, било на чужда държава, било на организация.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.