Последни новини
Home / Законът / Тръгва подбор за нов прокурор на Международния наказателен съд в Хага, пуснаха обява и у нас

Тръгва подбор за нов прокурор на Международния наказателен съд в Хага, пуснаха обява и у нас

Defakto.bg

Срокът за кандидатстване е до 31 октомври

Обява за позицията „прокурор на Международния наказателен съд“ бе публикувана на страницата на ВСС след одобрение от Прокурорската колегия на съвета. Срокът за подаване на документи е до 31 октомври тази година.

Става дума за една от ключовите длъжности в международния съд в Хага (който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на агресия), създаден по силата на Римския статут, подписан от България наред с още 120 държави от всички континенти. Впоследствие някои се оттеглиха.

Фату Бенсуда

Мандатът на сегашния прокурор на МНС Фату Бенсуда изтича през юни 2021 г.

Кандидатите може да са от всички държави, ратифицирали Римския статут, след което се развива дълга процедура по отсяване и подбор.

Основните изисквания към кандидатите са да притежават повече от 15 години богат и доказан практически опит, специално като прокурор, в разследвания, съдебни процеси и обжалвания по сложни наказателни дела; доказана независимост и безпристрастност, и ангажираност в отстояване на справедливостта, отчетността и правата на човека и гарантиране на равенството между половете; демонстриран опит в управлението и лидерството; и задълбочени познания за националното или международното наказателно право и процедури, международното хуманитарно право и международното публично право. Други изисквания са професионализъм, способност за преценка/вземане на решения, почтеност, стратегическа информираност, лидерство, финансови компетенции, умения за планиране и организиране, комуникация и дигитални технологии. Кандидатите трябва да владеят отлично най-малко английски или френски език.

В обявата се съобщава още:

„След създаването на предварителния кратък списък с кандидати, Бюрото ще информира съответно държавите – страни, като ще ги прикани да номинират, одобрят или подкрепят кандидатите от краткия списък за избор от Асамблеята на държавите-страни в съответствие с Римския статут и съответните резолюции на Асамблеята.

Кандидатите се приканват да представят своите поверителни заявления за кандидатстване чрез системата за електронен подбор на служители на МНС преди крайната дата на обявлението на вакантната позиция. Заявлението следва да съдържа мотивационно писмо, включително изявление, излагащо причините и мотивацията за кандидатстване, и резюме на съответния опит (максимум 1000 думи).

След попълване на онлайн заявлението чрез системата за електронен подбор на служители кандидатите ще получат електронно съобщение (имейл) с инструкции за подаване на следните документи:

1. Автобиография (CV) (максимум 6 страници в Word формат)

2. Препоръки от ръководител, колега и подчинен (по едно (1) писмо от всеки).

Комисията по избора на прокурор, създадена от Бюрото на Асамблеята и подпомагана от експертен състав, ще определи кандидатите, които ще бъдат интервюирани.

След създаването на предварителния кратък списък с кандидати, Бюрото ще информира съответно държавите – страни по статута, като ще ги прикани да номинират, одобрят или подкрепят кандидатите от краткия списък за избор от Асамблеята на държавите-страни в съответствие с Римския статут и съответните резолюции на Асамблеята“.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.