Последни новини
Home / Законът / БНР замлъква от 6 до 11 ч., връщат Силвия Великова в ефир, но със „съгледвач“ на плурализма й. Кой кадрува отвън, пита тя (обновена)

БНР замлъква от 6 до 11 ч., връщат Силвия Великова в ефир, но със „съгледвач“ на плурализма й. Кой кадрува отвън, пита тя (обновена)

Defakto.bg

След огромния скандал с отстраняването на журналиста Силвия Великова от ефира на БНР, радиото излиза в профилактика и няма да излъчва ефирно от 6 до 11 часа в петък. Истинската  причина  е, че нито един журналист от радиото не се е съгласил да води сутрешния блок вместо свалената от ефир Силвия Великова.

Това се случва за първи път в историята на общественото радио. Съобщението за профилактика е  пратено на журналистите в късния следобед в четвъртък, когато се разбира, че  недоволството от отстраняването на Силвия Великова от ефир и забраната й да води съдебния ресор, е ескалирало.   Тогава изрично е било казано на журналистите да подготвят новина за „планираното спиране по технически причини“, но да не я пускат до второ нареждане, съобщи в. Сега, като се позова на Offnews.

Най-напред редакторът на предаването Спас Крайнин е заявил, че той е подготвял това предаване заедно с Великова и няма да участва в него с друг водещ. Новото ръководство на БНР е молело всички водещи да заемат мястото на Силвия утре в сутрешния блок на Хоризонт, всички обаче са отказали.

Силвия Великова
Ефирът на „Хоризонт“ е над всичко. Дори и когато внезапно трябва да бъде профилактирана тотално цялата програма, най-рейтинговото предаване на „Хоризонт“ не трябва да остава без водещ. Колегата, която пое предаването нямаше избор. Зная, защото бях свидетел как й беше наредено да поеме – предаване, планирано от друг и то няколко часа след като сама тя беше на ефир. 

Така че – не кой води тази сутрин „Преди всички“ и кой ще ме балансира в съдебния ресор е въпросът, а защо се стигна до кадруване отвън в най- свободната българска медия„.

Това коментира Силвия Великова тази сутрин във Фейсбук. Късно снощи тя написа:

Искам да благодаря на всички, които ми писаха или звъннаха и да се извиня, че на повечето не реагирах. Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми, че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!!. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок.Впечатлена съм от подкрепата, която получих, и съм убедена, че тя е подкрепа за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, защото през годините десетки журналисти са отстоявали това…на всяка цена.

Развръзката изглежда успех, но за съжаление – дори и в личен план, не е повод за ликуване,  обобщи  Силвия Великова.

Вчера след обед тя бе отстранена от и.д. шефа на Хоризонт Николай Кръстев като водеща. Генералният директор на радиото заяви, че по длъжностна характеристика тя е старши редактор, а не водеща и репортер, и затова е махната от ефир.  Действителната причина за отнетия микрофо е критичната й позиция на журналист към  номиницията на Иван Гешев за главен прокурор,  съобщи за натиск в тази посока отстранената журналистка.

Журналисти от всички медии започнаха да се организират във Фейсбук  за протест на солидарност със Силвия Великова. Днес в  12 ч. пред БНР журналисти ще демонстрират в защита на свободата на словото.

Валери Тодоров

Май че наистина има преврат в държавата. И двата предавателя, излъчващи програма „Хоризонт“ за София, се оказаха в профилактика. Извънпланова. У нас изглежда зачестиха извъпплановите ремонти. Даже на обществените медии. След сполучливия избор на генерални директори на БНР и БНТ най-сетне мандатите им могат да бъдат увеличени от 3 на 5 години. Впрочем, мандати от 3 години има само в България. А медийните регулатори са с 6 години мандат, като отделни удобни техни членове изкарват и повече. Някои над 10 години…„, коментира в социалните мрежи журналистът Валери Тодоров, бивш генерален директор на БНР.

 

Преврат, но срещу  професионалната журналистика с  вулгарни размери

– това заяви в позиция Асоциацията на европейските журналисти  България, в която се казва, че сдружението следи с особена тревога превратa, който се извършва в журналистическата професия в последните години, а от скоро вече добива вулгарни размери.

Изкупуването на медии от политически и бизнес кръгове, назначаване на ръководни длъжности на хора, които нямат нищо общо с журналистическата професия, опитомяването на обществените медии, компроматната война през сайтове бухалки и все по-голямото смълчаване на журналистическата гилдия – всичко това говори, че един от стълбовете на демокрацията – институцията на правото да бъдеш информиран, е тежко увредена.

Отнемането на ресора и свалянето от ефир на дългогодишния правосъден журналист Силвия Великова в БНР е пореден случай на заглушаването на критичните гласове като част от пълзящата подмяна, която се извършва в българската медийна среда. Абсолютно изненадващо е отстраняването на Великова, когато в нейния ресор трябва да бъде избран следващият нов главен прокурор в края на октомври.

АЕЖ пита: Отстранена ли е Силвия Великова заради обективното отразяване на темата правосъдие и отказа й да се включи в хвалебствения хор спрямо единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев?

Асоциацията на европейските журналисти – България направи опит да се свърже с генералния директор на БНР Светослав Костов, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Отстраняването на Великова влиза по печален начин в  контекста на случващото се в последните дни.

Във вторник редица медии, като по команда, разпространиха почти безкритично сигнал от лицето Йордан Бонев, който твърдеше, че попаднал на онлайн разговор за организиран държавен преврат.

Като журналисти знаем, че всеки ден в редакциите се получават десетки, а понякога и стотици небивалици и конспиративни теории, а медиите дават гласност на сигнали от зрители, читатели или слушатели едва след проверка на достоверността им.

В този случай това не бе направено и въпреки че подателят има съмнително минало и репутация и сам  е твърдял, че е участвал в мними заговори срещу правителството (това на Орешарски), организирани от опозицията (по онова време настоящия премиер Бойко Борисов), сигналът се превърна във водеща новина за определен кръг медии и сайтове – т.нар. агенция “Пик”, Нова телевизия, присъдружният й сайт Дарик нюз, Монитор, Канал 3, вестник Труд, Българска национална телевизия и други.

Координираното отразяване на сигнал, почиващ на чат от потенциално фалшиви профили и подаден от вече компрометиран подател, го превърна в част от дневния ред на държавата. Сигналът услужливо бе коментиран от представители на властта и това го направи задължителен за отразяване от почти всички медии.

На този фон прави впечатление професионалното отразяване на темата от журналистката от БНР Силвия Великова, която от години се занимава с ресор “Правосъдие” в общественото  радио. Абсолютно изненадващо обаче Великова бе отстранена от графика за отразяване на протеста срещу номинацията на Иван Гешев в четвъртък вечер и бе уведомена, че въпреки първоначалния график, тя няма да води предаването “Преди всички” в петък сутринта.

Призоваваме ръководството на Българското национално радио в лицето на генералния директор Светослав Костов и и.д. директор на Програма Хоризонт Николай Кръстев да защитят името на БНР като обективна обществена медия. За тази цел Костов и Кръстев трябва незабавно да възстановят Великова като ресорен репортер по темата “Правосъдие” и да дадат гаранции, че няма да допуснат външна намеса от страна на Прокуратурата или на изпълнителната власт в редакционната политика на радиото.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.