Последни новини
Home / Законът / Комисия на ръба на кворум за оставката на Методи Лалов, ВМРО със сигнал за несъвместимост на съдията

Комисия на ръба на кворум за оставката на Методи Лалов, ВМРО със сигнал за несъвместимост на съдията

Defakto.bg

Драмите покрай един от драматичните сюжети в третата власт не спират. Поводът е депозираната на 1 август оставка на Методи Лалов като съдия, която Съдийската колегия на ВСС отказа да гласува в понеделник.

Тъй като на 9 септември кадровиците се мотивираха най-вече с факта, че заявлението на Лалов не било минало през задължителното процедурно разглеждане от съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), казусът е в дневния ред на комисията за 16 септември, понеделник. По информация на Де факто обаче разглеждането в КАК „виси“ и може да се блокира от липсата на кворум там. В момента членовете на отговорната комисия на ВСС, през която минава кадруването на магистратите, са 16. По закон съставът е сборен – в КАК участват както кадровици, така и действащи съдии, а за провеждане на заседание по нейните правила се изисква присъствието на поне 10 от членовете й. В същото време част от тях са в отпуск, включително и от членовете на ВСС, а последното „преброяване“ е показало, че събирането на десетима на 16 септември може да се окаже проблемно. Ако оставката не бъде разгледана тогава, Съдийската колегия надали ще „премисли“ и ще я включи в собствения си дневен ред, резултатът – Методи Лалов насила ще остане съдия неясно докога.

Междувременно обаче отказът на ВСС да гласува заявлението скандализира магистрати, а в писмо до колегията Съюзът на съдиите изрично им цитира решението на Конституционния съд от 2017 г. То е категорично – оставката е избор и конституционно право на магистрата, без условия и уговорки, и единствената функция на съдебния съвет е да я приеме. За това отказът на кадровиците е незаконен.

За 16 септември в дневния ред на Съдийската колегия обаче е друга кадрова точка, свързана с Методи Лалов – вземане на решение по дисциплинарното му дело, което се проточи две години и изненадващо бързо финализира сега. Предложенията са за две паралелни наказания – „понижаване в ранг“ и „забележка“. Висящите дисциплинарни производства също вече не спират гласуването на оставки, този текст от закона бе обявен за противоконституционен от КС. Но, тъй като намерението Лалов да бъде наказан е очевидно, кадровиците вероятно ще санкционират съдията. И ще му направят „услуга“ – ако дисциплинарното дело финализира и наказанието не е „уволнение“, това му отваря пътя да получи 16 заплати обезщетение при напускането, колкото са прослужените години в Темида. При висящи дисциплинарки обезщетенията не се изплащат.

Мнозина, включително и самият Лалов, свързаха тупането на топката с оставката му със създаването на проблеми за лансираните от него намерения да се включи в политиката. Публичен факт е, че известният съдия е спряган за водач на листата на общински съветници в София от „Демократична България“. Той обаче не може да участва във вота и в политиката изобщо, ако е магистрат – възниква забранената от закона несъвместимост. В същото време съдията бе категоричен – след посочената от него дата на напускане 2 септември, той се смята за свободен.

Но и този въпрос може неочаквано да се разреши. В публикувания дневен ред за 16 септември фигурира и „Сигнал от ПП „ВМРО – Българско национално движение” за нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс и Закона за съдебната власт от Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд“. Иначе казано -партията сигнализира кадровиците за изпадане на Лалов в несъвместимост с тогата. При това положение изходът е един – освобождаването му от съдебната власт.

Заседанието ще е интересно, да видим.

На снимката: кадър от протестите на Софийския районен съд пред ВСС в предния мандат на кадровиците

About Елена Енчева

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.