Последни новини
Home / Законът / Нови адмирации за единствения кандидат – от професор и от Асоциацията на прокурорите

Нови адмирации за единствения кандидат – от професор и от Асоциацията на прокурорите

Defakto.bg

Говори разбираемо, не е човек на „празните обещания“

Процедурата за избор на нов главен прокурор с единствен кандидат за поста Иван Гешев се развива активно. Макар че изборът ще е на 24 октомври, тя вече навлиза в същностната си фаза.

В понеделник, на 16 септември, прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) ще проведе заседание за  „Обсъждане на данните относно притежаваните от кандидата за главен прокурор професионални качества по реда на т. 7.2, раздел II, от Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и Главен прокурор“, съобщават от ВСС.

На следващия ден, 17 септември, заседание ще има и Комисия „Професионална етика“ към Прокурорската колегия на ВСС с единствена точка в дневния ред „Обсъждане и приемане на Доклад на Комисия по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, изготвен на основание чл. 173, ал. 9 от Закона за съдебната власт“ .

Самият Иван Гешев е поканен да присъства и на двете събирания, а заседанията ще са „открити“ за публиката.

Докладите на двете комисии ще бъдат обсъдени от Прокурорската колегия на 9 октомври, тогава кадровиците ще гласуват и допустимостта на единствената кандидатура за поста. Това решение е предизвестено.

А, междувременно, Иван Гешев получава нови публични подкрепи.

На сайта на ВСС бе публикувано становище на проф. Маргарита Чинова от Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Уточнявайки, че познава кандидата от 2016 г. по повод професионална среща, проф.Чинова хаактеризира Гешев така: „Подготвен, енергичен, професионално ангажиран и работоспособен, усърдно търси и намира решения на иначе сложни от правна и фактическа страна проблематика.. Ясният и достъпен език и стил на общуване, обмисленият многоаспектен подход при решаването на усложнени казуси и дела с фактическа и правна сложност, отдадеността на своята работа, задълбоченият анализ и умение да ангажира множество компетенти органи и своевременно да намира необходимата експертиза – все качества, които несъмнено правят впечатление…

През тези няколко години, наред с прокурорската му работа, ме е впечатлила и неговата ангажираност и компетентност и в други дейности, все в публичен интерес“.

Любопитното е, че вече има и становище на съсловната организация Асоциация на прокурорите (за отбелязване е, че на фона на всеобщите възторзи на прокурорски колективи от кандидата то се позабави). Сега обаче от асоцията заявяват:

„Изразяваме твърдото си несъгласие с опитите на някои среди настоящият избор да бъде превърнат в политически фарс и опорочен от инспириран уличен натиск и компроматна кампания. Призоваваме цялото българско общество да прояви зрялост и отговорност, като дебатът и процедурата се развиват само и единствено на „полето“ на  професионалните критерии и законовите изисквания…

Напълно споделяме и се солидаризираме с масовата подкрепа за г-н Иван Гешев, изразена от стотици прокурори, следователи и служители от различните организационни структури и нива в Прокуратурата на Република България. Тази безпрецедентна подкрепа показва ясното желание на огромния процент от работещите в системата, за главен прокурор на Република България да бъде избран именно прокурор, който да е посветил своя професионален и житейски път на прокуратурата….

Считаме, че освен чисто прокурорските си качества, с работата си като административен ръководител на Специализираната прокуратура и като Заместник главен прокурор, г-н Иван Гешев е доказал на практика, че притежава  и изявени ръководни, административни и мениджърски умения и компетенции, както и способността да формира, развива, ръководи и мотивира способен и ефективен екип….

С оглед постигане на реални и видими резултати в противодействието на престъпността, от ключово значение е и наличието на адекватна и модерна нормативна рамка. В своята концепция г-н Гешев е акцентирал на належащата нужда от усъвършенстване на материалното и процесуално законодателство, която необходимост е осъзната и споделена от всички работещи в сферата на разследването и наказателното правораздаване професионалисти.

Този кредит на доверие безспорно е израз на големия авторитет и високите качества на кандидата, но в същото време представлява и огромна отговорност и очертава  очакванията на всички български граждани за бъдещо възходящо и позитивно развитие. Убедени сме, че г-н Иван Гешев ще бъде не главен прокурор на напразните обещания и празното говорене, а главния прокурор на решителните действия и постигнатите конкретни и реални резултати“.

Завесата пада. Засега.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.