Последни новини
Home / Законът / Последна версия: Скандалът „Великова“ бил плод на „управленска грешка“ и „голямо недоразумение“?!

Последна версия: Скандалът „Великова“ бил плод на „управленска грешка“ и „голямо недоразумение“?!

Defakto.bg

Журналисти от различни медии и поколения в „интелигентен“ протест пред БНР

Журналисти от различни медии се събраха днес пред БНР в знак на протест срещу свалянето от ефир и от съдебния ресор на Силвия Великова, „компенсирано“ впоследствие с частичното й „възстановяване“.

Пред националното радио дойдоха репортери всякакви – и пишещи (от вестници и сайтове), и снимащи, и „говорещи“ (от тв и радио ефира). Забележимо бе присъствието на съдебните репортери от няколко поколения, доказали за пореден път, че „ресорът“ не е за подценяване – информирането за и коментирането на проблемите в третата власт изисква знания, опит и кураж и – все още – не може да се превърне в препредаване на „директиви“.

Журналистите не викаха, не скандираха, не „шумяха“. Общуваха, обсъждаха, присъстваха. Събирането бе знаков протест – в защита на мисията „журналист“ и принципите на журналистиката за правдивост, честност, отговорност, ключови за обществената функция на медиите в правовите държави.

Събраха се журналисти от различни медии с различни политически убеждения – от Велислава Дърева до Владимир Йончев, от Юрий Борисов до Стефан Тафров. Тук беше и председателката на СБЖ Снежана Тодорова.

На оградата на БНР се появиха многозначителни надписи

Снежана Тодорова

А междувременно от БНР разпространиха нови вести за скандала „Великова“ и последиците от него. Така в съобщение от националното радио бе обявено за „прегрешения“ на Силвия в работата й, както и за междувременно подадена оставка от и.д. директора на „Хоризонт“ Николай Кръстев.

Последва и пресконференция на самия Кръстев, в която той – отчасти – се „покая“. И двете инициативи оставиха своя отпечатък, за аналите – как пост фактум панически се търсят и намират обяснения всякакви с едничка цел „поръчителите“ на наказателната акция срещу журналист да останат „чисти“.

В новата версия на БНР за случилото се твърди:

„Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.

Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите – чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова (става дума за репортажите за непълнолетния „терорист“ от Пловдив, казус, публично оповестен от Иван Гешев. Както и за сборен репортаж на БНР – б.р.).

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест (тук иде реч за отразяване от журналистката на заседанието на Съдийската колегия на ВСС от 9 септември, когато кадровиците отказаха да приемат оставката на Методи Лалов. В едно изречение тя уведомява за предстоящия график на ВСС, свързан с избора на Иван Гешев, както и за планирани протести по този повод – б.р.).

Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес“.

И.д. директорът в оставка Николай Кръстев: Крив съм! Но и Силвия има кривини!

Сутринта депозирах оставката си като и.д. директор на програма „Хоризонт“, това е морален акт, човек трябва да носи своята отговорност! С това заявление откри пресконференцията си Николай Кръстев.

На въпрос на Де факто за какво точно поема отговорност, отговори – за „действията си“.

После разшифрова – понеже назначението му за и.д. началник го изнедало и него, но имало вече становище на правната дирекция на БНР по проверка на СЕМ за изтеклите лични данни (на непълнолетния „терорист“), променил графика на водения на предавания, за да осигури на колегите възможност да дадат своите обяснения. Призна – „липсата на административен опит доведе до такива мои действия“.

Заяви – никога не било ставало дума за сваляне на Силвия Великова от ефир. Обобщи – тя превратно разбрала станалото. И станало „голямо недоразумение“.

Журналистите от пресконференцията обаче не бяха сговорчиви и искаха подробности и примери. Например – защо коренно се разминават версиите на Кръстев и вчерашните обяснения на генералния директор Костов за „несъществуващото“ сваляне от ефир. Ясен отговор не бе получен.

За „другото прегрешение“ на журналиста Великова бе пояснено само, че има „административен ред“ за прекъсване на отпуска и участване в предавания. С две думи – журналистът от БНР не може да работи по време на отпуск, ако не е уведомил ръководството. Каквото и да е станало.

Накрая Николай Кръстев обясни, че журналистите в национални медии трябва да дават всички гледни точки, каквото представлява „плурализмът“. А в отразяванията на Силвия Великова за съдебната власт той често бил липсвал. На въпрос какво да прави репортерът, потърсил всички, включително кандидата за главен прокурор Иван Гешев, който е отказал участия и коментари, отговорът бе – това трябва да се каже изрично (казвано е – б.р.)

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Един коментар

  1. Обретенов

    Всичко това се случва когато Иван Гешев е само кандидат за главен прокурор. Можем да си представим ккакво ще стане ако той наистина бъде “ избран“ за главен прокирур.Нека и тези журналисти, които се пазят да вземат отношщение към случая сериозно да се замилят върху това. И не само журналистите, а всички, за които свободата на словото е по – важно от облагите, които дава властта. Ще допуснем ли ново мракобесие?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.