Последни новини
Home / Законът / Собственикът на „ТАД груп“ остава в ареста, съдия нарежда на защитата да не „обижда“ прокуратурата

Собственикът на „ТАД груп“ остава в ареста, съдия нарежда на защитата да не „обижда“ прокуратурата

Defakto.bg

Прокуратурата едва днес съобщи за новото обвинение като „тартор“ на ОПГ

Собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров остава в ареста, понеже на свобода щял да е опасен – имало риск да извърши ново престъпление, както и да попречи на разследването.

С тези мотиви състав на апелативния специализиран съд, председателстван от Галя Георгиева, потвърди най-тежката мярка за неотклонение, за втори път.

Решението по делото за „кибертероризма“ заради пробива в системата на НАП не е изненадващо, направи впечатление друго. Едва днес, след произнасянето на Георгиева и колегите й, спецпрокуратурата официално уведоми за новото обвинение срещу Тодоров – че бил ръководител на организирана престъпна група „за принуда на търговски дружества да стават клиенти на „ТАД Груп“ (престъпление по чл. 213а от НК). То е повдигнато на 9 септември – в луфта между произнасянията на първата и на въззивната инстанции. Като членове на ОПГ-то към отговорност са привлечени останалите двама „терористи“ Кристиян Бойков и Георги Янков. Те са на свобода.

Както Де факто вече писа, защитата е възразила срещу упоритостта на обвинението Тодоров да остане задържан, включително сочейки, че новото обвинение не представя нови факти, а нито един от разпитаните собственици на фирми, жертви на „принудата“ не е посочил да е бил натискан да става клиент на „ТАД груп“.

Любопитен е друг факт от „пренията“. След заявление на адвокат Ина Лулчева, че опасността от извършване на ново престъпление не може да се преценява единствено по тежестта на твърдените от прокуратурата вини, тъй като дейността й по повдигане на обвинения е безконтролна, съдия Галя Георгиева (бивш член на ВСС), я е прекъснала с настояването да не се „обижда“ прокуратурата.

Цитирам решения на Европейския съд в Страсбург, е отговорила защитата.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.