Последни новини
Home / Актуално / САК за скандала в БНР: Няма правова държава там, където атакуват независимите медии и им налагат цензура

САК за скандала в БНР: Няма правова държава там, където атакуват независимите медии и им налагат цензура

Defakto.bg

  Опитът за отстраняването на Силвия Великова от ефира на БНР, която е пример за професионализъм,  е особено тревожен, тъй като се извършва в периода на протестите срещу единствената кандидатура за главен прокурор на Иван Гешев и предстоящия избор.  Това се казва в позиция на Софийския адвокатски съвет, в която столичните защитнинци  изразяват тревога от случващото се в БНР.  Правовата държава е възможна единствено в условия на свободни медии и независими журналисти, напомнят адвокатите.

Те призовават  ръководството на БНР, СЕМ, прокуратурата и всички други отговорни институции да не допускат  цензура или намеса в редакционната политика на която и да било медиа, в частност на общественото радио и в обективното отразяване на проблемите на правосъдието, а от там – в ефективното функциониране на правовата и демократична държава. 

Адвокатите се надяват,  че обявената от  прокуратурата проверка, ще бъде  безпристрастна,  без да оставя съмнение, че се  прави опит за извличане на лични ползи или намеса в независимостта на медиите. 

Цялата позиция: 

Позиция на Софийския адвокатски съвет по повод  отстраняването на съдебния репортер Силвия Великова от ефира на програма “Хоризонт” на БНР и последвалите събития

Софийски адвокатски съвет следи с тревога случващото се в страната през последните месеци и наблюдаващата се последователна атака срещу независимостта на институциите и медиите, срещу демократичните ценности и устои на обществото.

Софийски адвокатски съвет счита, че опитът за отстраняването от ефир на Силвия Великова е пряк удар срещу свободата на словото, посегателство върху обективното отразяване на проблемите на съдебната система и на правосъдието в страната и не може да се възприеме като изолиран частен случай, породен от управленска грешка.

Опитът за отстраняването на Силвия Великова е особено тревожен, тъй като се извършва в периода на протестите срещу единствената кандидатура за главен прокурор на Иван Гешев и предстоящия избор.

Правовата държава е възможна единствено в условия на свободни медии и независими журналисти. Силвия Великова е пример за професионализъм и нейното евентуално отстраняване щеше да има директен ефект върху отразяване на проблемите на правосъдната система. Това не може да остави адвокатурата безразлична.

Ролята на адвокатурата е да брани правата и законните интереси на гражданите. Това е възможно единствено в свободна страна, в която медиите и най-вече обществените радио и телевизия са независими и могат да отразяват свободно и безпристрастно случващото се в държавата.

Софийският адвокатски съвет намира за необходимо да изрази своето категорично несъгласие със случващото се, независимо от възстановяването на Силвия Великова и последвалата оставка на и.д.  директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, продиктувани от незабавната обществена реакция.

Призоваваме ръководството на БНР, СЕМ, прокуратурата и всички други отговорни институции да не допускат индикации за наличие на цензура или намеса в редакционната политика на която и да било медиа, в частност на общественото радио и в обективното отразяване на проблемите на правосъдието, а от там – в ефективното функциониране на правовата и демократична държава.

Надяваме се, прокуратурата да извърши не само бърза, но най-вече безпристрастна и ефективна проверка, която да не остави съмнение, че се прави опит за извличане на лични ползи или намеса в независимостта на медиите.

 

Софийски адвокатски съвет

към Софийска адвокатска колегия

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.