Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите информира Европейската комисия за скандалното отстраняване на Силвия Великова от ефира на БНР

Съюзът на съдиите информира Европейската комисия за скандалното отстраняване на Силвия Великова от ефира на БНР

Defakto.bg

 Европейската комисия и европейски институции са сезирани  от Управителният съвет на Съюза на съдиите за скандалното  сваляне от ефира наБНР на дългогодишния съдебен журналист Силвия Великова. В писмо си до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и европейския комисар по правосъдие Вера Йоурова се сочи, че  УС  е шокиран от новината.

Според съюза това  е  „скандално запушване устата на журналист в съдебния ресор, който не се страхува да задава въпроси, в националното радио, субсидирано от държавния бюджет, т.е. от българските данъкоплатци“.  Фактът, че късно в четвъртък Великова е възстановена като водещ на предаването „Преди всички“ и съдебен репортер, но ще бъде назначен и втори репортер, „който да осигурява плурализъм“, не променя обствоятелството, че става дума за грубот посегателство върху свободата на словото, се казва в писмото.

„Българското национално радио е медия, от която се очаква повече от всички останали медии да служи на обществото, като отразява истината за обществено значимите събития, да предлага различни гледни точки, включително такива, които не са удобно безопасни за властта и да й бъде ефективен критичен коректив“,  казва Съюзът на съдиите. Напомня също, че връзката между независимата съдебна власт и свободните медии е подчертана в Доклада на Европейската комисията относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) от 13.11.2018 г. като в него е констатирано „съществено влошаване на медийната среда в България през последните години“ и е посочено, че „медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт“. Цитиран е и изводът: „Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро управление.“

Журналистката Силвия Великова като съдебен репортер изпълняваше отговорно именно тази задача, задавайки всички съществени въпроси на хората с влияние в управлението на съдебната власт, посочва УС в писмото. Според организацията отстраняването й от ефир и то непосредствено преди приключване на процедурата за избор на главен прокурор е загуба за обществото и поставя в риск неговия достъп до достоверна и всеобхватна информация.

Загуба е и за съдиите, прокурорите и следователите, които работят за реформиране и подобряване на съдебната власт, предупреждава съсловната организация като напомня, че България е поставена на 111 място от 180 държави в световния индекс за свободата на пресата от 2018 г., изготвен от организацията „Репортери без граници – най-слабия резултат на държава – членка на ЕС.

Изразяваме настоящата позиция водени от разбирането, че свободата на медиите в България рефлектира пряко върху независимостта на съдебната власт, се казва в писмото. На финала ССБ призовава  последните негативни тенденции задължително да намерят отражение в подготвяния предстоящ доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.