Последни новини
Home / Законът / Адвокат Михаил Екимджиев: Единственият шанс г-н Гешев да не встъпи в длъжност, е президентът!

Адвокат Михаил Екимджиев: Единственият шанс г-н Гешев да не встъпи в длъжност, е президентът!

Defakto.bg

В България е налице пълзящ прокурорско-олигархичен преврат

Главният прокурор се утвърди като мощен политически играч. Затова залозите са големи.

„В последните години главният прокурор се утвърди като един много активен и мощен политически играч с решаващи понякога ходове за определяне на политическата доминация на една или друга политическа сила, на един или друг явен или задкулисен интерес. Затова са толкова големи залозите. Затова неизбежно темата за избора или назначението на г-н Гешев се политизира“. Това заяви в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ адвокат Михаил Екимджиев

Г-н Гешев прави каквото си иска, независимо от законите и Конституцията“, коментира Екимджиев.

„Нямаме никаква причина да вярваме на прокуратурата и на г-н Гешев, защото те в момента са господари на думичките, само те знаят какво се случва, само те знаят как интерпретират фактическия и правен контекст на случващото се в т.нар. шпионски скандал и готовността им, специално на г-н Гешев, да произвежда фалшиви новини, да говори юридически небивалици.

Вижте заплахата за националната сигурност – вече всяко действие се квалифицира като заплаха за националната сигурност, включително управлението на пръскалките пред Народното събрание, сега и замлъкването на БНР. Няма по-голяма заплаха от националната сигурност, когато една институция, на която ние като суверен сме делегирали властта да упражнява държавната репресия, да задържа и да повдига обвинения, започне да упражнява тази своя власт не в интерес на хората, а в свой собствен интерес, в интерес на задкулисните си ментори и в интерес на определени политически сили – това е конституционен преврат.

В България е налице един пълзящ прокурорско-олигархичен преврат“, каза адвокат Екимджиев.

Според него случващото се с движение „Русофили“ е недопустимо. Всеки трябва да си даде сметка, че утре това може да се случи с него и близките му, предупреди Екимджиев.

Има само 4-5 относително независимо избрани от съдебната квота членове на ВСС, от които нищо не зависи, коментира още адв. Екимджиев. Той добави: „Единственият шанс назначеният по този начин, в заобикаляне на Конституцията и законите, г-н Гешев да не се окаже на това място, което би било изключителна опасност за държавността, за републиката и за конституционализма в България, е ако президентът не подпише указа за неговото назначаване. Надявам се ген. Радев да има мъжеството, независимостта и смелостта“.

Пред БНР през август адвокат Екимджиев коментира, че ако ВСС и президентът допуснат Иван Гешев да встъпи в длъжност, то цялата прокуратура ще добие този формат на бурлеска, на абсурд…“.

Той коментира и скандала в БНР с отстраняването на знаковия журналист Силвия Великова и замлъкването на радиото за пет часа поради „профилактика“. Според Екимджиев целта е да се внуши страх в журналистите да не подкрепят Великова и да правят „това, което трябва“.

Неофициалната причина за отстраняването на журналистката, която от 19 години отразява съдебния ресор, е критичната й позиция към единствения кандидат за поста главен прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.