Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалинчев: Засега нямам съмнения в качествата на Иван Гешев, срещу него се създава масова психоза!

Боян Магдалинчев: Засега нямам съмнения в качествата на Иван Гешев, срещу него се създава масова психоза!

Defakto.bg

„Малко познавам Иван Гешев, от действията му като зам.-главен прокурор. Към този момент нямам съмнение в качествата, които той показа като заместник главен прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура. Времето  ще покаже дали ще се наложи в съответствие с изискванията на закона като ръководител на прокуратурата, ако бъде избран. Поне засега, той показва една решителност за налагането на закона. Искрено се надявам всичко, което се предприема от страна на прокуратурата, да е в съответствие с Конституцията и изискванията на законите в страната“. Така представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, член на Съдийската колегия, коментира идния избор измежду един кандидат и случващото се около него пред „Неделя 150“ на БНР.

Както е известно, изборът ще е на 27 октомври, а за да бъде избран, Гешев трябва да получи 17 „за“ в 25-членния ВСС. Членовете на Прокурорската колегия, които го номинираха монолитно, са 11. Трябват и поне още 6 гласа от Съдийската колегия и те изглеждат повече от осигурими – аритметично точно толкова са членовете на парламентарната квота в нея.

Според Боян Магдалинчев кандидадът Гешев не отрича разделението на властите:

„Според мен идеята му е да се бори с престъпността с всички възможни средства и когато е необходимо, и комуникация между властите, а не да отрича разделението на властите – аз така го разбрах“.

На въпрос дали на фона на разделението на властите не го притеснява получавана от претендента масова подкрепа от структури на МВР в страната, представляващият ВСС отговори, че като член на преден състав на съвета през 1998 г. веднъж е участвал в избора на главен прокурор и тогава е избран Никола Филчев.  Отстрани внимателно е следял и избора на Сотир Цацаров преди 7 години и в нито един от двата не е имало подобна кампания в подкрепа на кандидат. Но не е имало и „такава организирана кампания срещу претендент за главен прокурор“.

Магдалинчев онагледи: „Онзи ден ми направи впечатление на митинга пред Съдебната палата – яки момчета с черни потници и по чехли – едва ли те толкова добре разбират какво значи избор на главен прокурор. Останах с впечатление, че те не са от хората, които могат да имат поглед за качествата на главния прокурор и да могат да изведат своята теза дали той трябва да бъде или не. Дали те са засегнати, дали са част от някакви групировки или някой ги използва – не мога да кажа“.

Явно имаше предвид „момчетата“, за които самите организатори на протеста предупредиха, че са дошли „на гости“, то ест са „внедрени“. Дали някой ги използва не мога да кажа, коментира по този повод представляващият ВСС.

Боян Магдалинчев бе категоричен: „Създава се масова психоза и масово настроение срещу избора на този кандидат. Най-вероятно има други интереси, които стоят на заден план. Имаше и политически лидери, които присъстваха на тези протести и те организираха протести. Видях бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Този Закон за съдебната власт в настоящия си вид (разделението на съвета на две колегии – б.р.) в огромната част е негово дело, когато беше министър. Той беше човекът, който готвеше промените в Конституцията (и заради неслучването на важна част от които подаде оставка – б.р.). Той сега участва в протеста, който всъщност като че ли не приема това, което той подготвяше и налагаше като министър“.

Обобщи: „Очаквам още протести. Не изключвам вероятността да има още опити за нагнетяване на напрежението около избора на главен прокурор. С такива действия се целят две неща. Първо – да се активира обществената нагласа срещу този кандидат. Второ – чрез тези действия да се мотивират някои от членовете на ВСС да не гласуват така, както са решили предварително или съобразно качествата на кандидата“. Магдалинчев каза също, че продължава да смята, че би било по-добре да има няколко кандидати. „Но в случая всеки от членовете на съвета ще прави преценката си за един кандидат“, добави той.

Представляващият ВСС не беше запознат в детайли с поредния скандал – ареста от МВР на фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев, снимал в петък полицаи, отиващи да охраняват поредния протест срещу Гешев. „Искрено се надявам, че това, че е журналист, не е единствената причина за задържането му“, каза Магдалинчев.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.