Последни новини
Home / Законът / Преди протеста срещу единствения кандидат е арестуван Веселин Боришев, фоторепортер на Клуб Z. Снимал!

Преди протеста срещу единствения кандидат е арестуван Веселин Боришев, фоторепортер на Клуб Z. Снимал!

Defakto.bg

Когато бумерангът се завръща и „ръгбистите“ обръщат гръб (коментар)

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил задържан преди в петък преди протеста срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Той е  изкарал една нощ в ареста на Първо районно управление в София, съобщава сайтът.

И още: Около 17 часа  в петък Боришев се намирал в градинката на хотел „Рила“, където очаквал началото на протеста, когато видял струпване на полицейски части. Той тръгнал да ги снима, което придизвикало груба реакция от представителите на органите на реда.

И въпреки че Боришев им представил журналистическата си карта, той е бил задържан по указа за дребното хулиганство (Указ № 904 ОТ 28.12.1963 Г. за борба с дребното хулиганство) и отведен в Първо районно управление на МВР в София, разказа фоторепортерът.

Там едва към 19 часа успял да се  свърже с адвокат Николай Хаджигенов. Боришев е оставен в ареста на управлението през нощта. На следващия ден, събота, той е бил освободен от съдия в Софийския районен съд.

Фоторепортерът е бил задържан по време на работа, при това той е удостоверил, че е журналист, е посочил пред съда защитникът му.

„Въпреки че отбелязах, че той е един от петимата най-известни фоторепортери в страната и няма нужда да го прави. Полицаите трябва да го познават“, добави той.

„Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка“, обясни адвокат Хаджигенов.

Той припомни, че полицаите твърдят всеки път, че не могат да бъдат снимани, но това не се отнася до случаите, когато те са на работа.

Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол.

„Още в понеделник ще подам жалба срещу задържането му“, заяви и адвокат Хаджигенов.

Клуб Z отправя специално питане  към вътрешния министър: кой е издал заповед да се арестуват журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения?

И колко пъти досега журналисти са арестувани за това, че снимат полицаи? Или протестът срещу Гешев е особен случай и актът на полицията има за цел сплашване?

Де Факто: Когато и „ръгбистите“ ще обърнат гръб

Лилия Христовска

Какво не е наред в процедурата за избор на главен прокурор, та  полицията ревностно се включва в „гласуването“, не само вербално, но и реално срещу „писачи“ и „драскачи“ (по думите на един извисен член на ВСС),  сега и срещу фоторепортери. Държавна тайна ли е работата на МВР по публично опазване на обществения ред и нужно ли е репортерите  да искат специалното позволение, за да я отразяват и снимат,  е въпрос който ще си намери верния отговор очевидно в съдебна зала. 

Любопитно е друго – пресният скандал в БНР  не стига ли?!  Не е ли ясно,  че отзвукът няма лесно да затихне?    

Или номинацията е толкова убедителна, че налага  поголовно  „въздействие“ върху неправилните журналисти, онези,  които не работят по  предварително спуснати „правилни“ сценарии?!    Факт е –   кандидатурата на единствения кандидат предизвика брожение и раздели обществото – на граждани и заинтересувани. Властимащи.  Последните все забравят, че  никой не може да си гарантира „светло“  бъдеще с власт, арогантност и насилие.

Рано или късно,  бумерангът се връща върху точката,  от която е хвърлен.  Тогава дори „ръгбистите“  обръщат гръб.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.