Последни новини
Home / Законът / ВАС прекрати делото кой ще изгражда „Турски поток“ у нас, твърдяната „руска връзка“ оттегли жалбата си

ВАС прекрати делото кой ще изгражда „Турски поток“ у нас, твърдяната „руска връзка“ оттегли жалбата си

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията за изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България. Става дума за тръбата от българската до сръбската граница. По план тя трябва да е готова до 2020 г.

С определение от днес зам.-председателят на ВАС Мариника Чернева и съдиите Кремена Хараланова и Мира Райчева слагат точка на казуса заради оттеглена жалба.

Последицата е, че изпълнител на „Турски поток“ у нас очевидно остава консорциумът от Саудитска Арабия „Аркад“. Конкурент му бе консорциумът „Газово развитие и разширение в България“, в който влизаха световно известните италиански компании „Бонатти“ и „Макс Щрайхер“, както и „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ – клон България. Фирмата-майка, регистрирана в Люксембург, е представлявана у нас от Андрей Пархомчук, който е бил и на ръководна позиция в търговския отдел на руската компания „Трубная металлургическая компания“ (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. Това е и твърдяната „руска връзка“.

Казусът

След обявен търг от „Булгартрансгаз“ през април тази година за изпълнител на проекта у нас е избран саудитският консорциум „Аркад“. Конкурентът „Газово развитие и разширение в България“ не оспорва това решение. Но в края на май самият възложител заменя изпълнителя, тъй като „Аркад“ не са придвижили в срок документите за подписване на договор за изпълнение на проекта, сроковете са изтекли, а оттам и валидността на офертата.

В края на юни обаче КЗК отменя решението за замяна на изпълнителя, тъй като става дума за значма по обем поръчка и от „Аркад“ са искали удължаване на срока.

Съответно, участниците в другия консорциум пък оспорват решението на КЗК пред Върховния административен съд. Първото заседание във ВАС е било насрочено за 24 септември.

Отказът

Прекратяването на делото днес е на основание липса на воля за обжалване у консорциума, констатирана във връзка с постъпила по делото писмена молба.

В определението на ВАС се казва:

„В хода на образуваното касационно производство е постъпила писмена молба от А. Пархомчук – в качеството му на представляващ „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България“ и един от представляващите Консорциум „Газово развитие и разширение в България“, в която изрично се заявява, че 1) подадената жалба от Консорциум „Газово развитие и разширение в България“, в което е участник Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България“, не се поддържа; 2) оттегля се съгласието за продължаване на производството по настоящото дело; 3) прави се отказ от касационно оспорване на решение № 741 от 27.06.2019 г. по преписка № КЗК-501/2019 г. на Комисия за защита на конкуренцията и 4) оттегля се пълномощното на адв. Бангачев за осъществяване на процесуално представителство на Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България” и Консорциум „Газово развитие и разширение в България“.
С оглед постъпилата по делото молба от А. Пархомчук, настоящият съдебен състав, съобразявайки спецификата на производствата по преразглеждане на актове на възложителя, предвидена в Закона за обществените поръчки, намира жалбата на Консорциум „Газово развитие и разширение в България“ за недопустима за разглеждане по същество“.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.