Последни новини
Home / Законът / Комисия на ВСС обяви Иван Гешев за достоен кандидат. Той прикани противниците си да търсят „други сегменти“

Комисия на ВСС обяви Иван Гешев за достоен кандидат. Той прикани противниците си да търсят „други сегменти“

Defakto.bg

Ще отговарям на въпроси, когато преценя, каза на журналистите Иван Гешев

Единодушно, с 10 „за“, прокурорската КАК обяви, че „липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев професионални качества и той отговаря на изискванията за длъжността главен прокурор“.

За първи път, безпрецедентно, комисия на ВСС заседава „открито“. Досега не се е случвало, включително в процедура за избор на някой от „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главен прокурор.

Въпроси към единствения кандидат за обвинител №1 нямаше. А самият той обяви на кадровиците: „Благодаря на тези, които са ме подкрепили и на онези, които не са го направили, истината може да бъде установена само при излагане на различни гледни точки. Моето разбиране е, че за да се постигнат резултати, е нужно взаимодействие и колегиалност. Тези, които чакаха резултатите ми като прокурор и следовател, да не си губят времето и да се отдадат на други сегменти!„. Последната реплика изглежда да е адресирана към председателя на ВКС Лозан Панов, който обяви, че ще коментира единствения кандидат за главен прокурор, след като изслуша данните за работата му и неговото представяне пред ВСС. Подобни заявления обаче са правили и други – например Вероника Имова от Съдийската колегия на ВСС. (Данните за работата на прокурор Гешев – по-долу)

Проверката за „профилактиката“ на БНР – готова най-рано днес, най-късно в петък

Неочаквано и нетипично за него обаче зам.-главният прокурор този път отказа да слезе пред журналистите и да отговори на техните въпроси. Съпровождан от охраната, той профуча покрай репортерите, които все пак успяха да го спрат на улицата.

Няма да коментирам и да отговарям на въпроси, не е редно, преди да е приключила процедурата, оставете ме да отида на работа! – реагира Гешев, след като спря. На въпрос дали това означава, че до 24 октомври (когато е самият избор във ВСС) той няма да отговаря и да коментира нищо пред журналисти, включително разследвания и проверки, кандидадът каза: „Не означава, ще коментирам,  когато преценя!“.

Все пак, на въпрос кога ще приключи проверката за непланираната „профилактика“ на БНР, съвпаднала със свалянето на Силвия Великова от ефир, назначена от Сотир Цацаров, за която отговаря  самият Гешев, той каза: Най-ранният срок е днес, най-късният петък.

Резултатите на Иван Гешев за 10 години: 230 прокурорски акта в съда, 233 осъдени лица (споразуменията не са отделени)

Данните за професионалната дейност на кандидата за главен прокурор бяха изчетени от председателя на КАК Даниела Машева. Биографията на Иван Гешев е известна – завършва „Право“ във Висшия институт на МВР, има общо 23 години юридически стаж – първо е следовател в столичната служба, после прокурор в Софийска районна прокуратура, откъдето е командирован в СГП, от 2012 г. е титуляр в Софийската градска прокуратура, бил е командирован за 3 месеца в Перник. През 2014 г. в СГП е включен в екипа по „дело с изключителна фактическа и правна сложност, засягащо много интереси“ (делото „КТБ“). През 2016 г. е избран за ръководител на специализираната прокуратура, през 2018 г. – за зам.-главен прокурор. А като такъв отговаря за дейността на три отдела – специализиран, международен и досъдебен. Освен това ръководи Щаба за действия при бедствия на територията на Съдебната палата. Многократно награждаван.

В цифрово изражение, десетгодишната прокурорска работа на Иван Гешев (в СРП и в СГП), е следната: общо 2969 актове по преписки, 4218 постановления по досъдебни производства, включително разпореждания, постановил 9 акта по международно правно сътрудничество, 230 внесени прокурорски актове, участвал в 711 заседания. Общо 233 осъдени по негови актове.

Де факто попита обвинители много или малко са тези внесени в съда прокурорски актове за този период. Отговорът бе: в тях влизат и исканията до съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение (задържане под стража), то ест… Що се отнася до осъдените по обвинения на Иван Гешев, по темата не се знае почти нищо – надали някой може да назове едно-две имена от тях. Но е известно, че основният дял от делата срещу организираната престъпност приключват със споразумения.

Като зам.-главен прокурор кандидадът се е произнесъл по 25 искания за удължаване на проверки и по 4 за отвод на прокурори по досъдебни производства, постановил 56 акта за международно издирване на лица, участвал в създаването на 7 съвместни екипа за разследване – Франция, Германия. Бил е в САЩ по въпросите за сътрудничеството на службите за сигурност и контратероризма. За посещенията му в Русия не се спомена.

И още: от постъпилите над 70 становища за професионалните качества на Иван Гешев във ВСС, 68 са в негова подкрепа – от над 60 прокуратури, 4 следствени отдела и от НСлС.  Както и от 18 областни дирекции на МВР, Националната полиция, ГДБОП, ДАНС. Плюс Асоциация на прокурорите и Камара на следователите. Подкрепен е от ръководствата на УНСС и ЮЗУ, както и от професорите Валери Димитров и Маргарита Чинова.

Несъгласие с кандидатурата на Гешев са изразили от „Правосъдие за всеки“ с призив за оттегляне на кандидатурата заради опороченост поради липса на конкуренция, съдия Васил Петров, адвокатски съвет – Пловдив, ФОБА.

Снимки: Веселин Боришев

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.