Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Журналистите от БНР дадоха пример как се отстоява професионалното достойнство

Президентът Радев: Журналистите от БНР дадоха пример как се отстоява професионалното достойнство

Defakto.bg

Управлението „по телефона“ обезсмисля закона и институциите, на това трябва да се сложи край, каза държавният глава

В столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“, Снимки – президентството

Очевидно държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, каквато е нормалната европейска практика. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали е изискал повече информация от ДАНС и СЕМ по повод  ситуацията миналата седмица в БНР и безпрецедентното 5-часово спиране на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13 септември.  „На това нещо е време да се сложи край“, заяви Радев.  Коментарът си той направи, след като произнесе тържествено слово по случай откриването на новата учебна година в столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“.

Президентът е убеден, че  свободата на словото е условие на демокрацията. „Това е фундаментална ценност, а очевидно в България е в криза. „Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява общественото мнение“, подчерта президентът.

Президентът допълни, че когато започне да се работи по този начин – „през глава“, се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

Президентът призова генералният директор на БНР и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна.

Радев определи като „лъч надежда“ поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на свой колега, и бяха подкрепени и от журналисти от други медии. „Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за избора на следващ главен прокурор президентът посочи, че когато е организирал предварителни консултации по темата, е било с ясната цел да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор.

„Тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали ще подпише указа за назначаване на следващ главен прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.