Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Журналистите от БНР дадоха пример как се отстоява професионалното достойнство

Президентът Радев: Журналистите от БНР дадоха пример как се отстоява професионалното достойнство

Defakto.bg

Управлението “по телефона” обезсмисля закона и институциите, на това трябва да се сложи край, каза държавният глава

В столичното 18 СУ “Уилям Гладстон”, Снимки – президентството

Очевидно държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, каквато е нормалната европейска практика. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали е изискал повече информация от ДАНС и СЕМ по повод  ситуацията миналата седмица в БНР и безпрецедентното 5-часово спиране на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13 септември.  “На това нещо е време да се сложи край”, заяви Радев.  Коментарът си той направи, след като произнесе тържествено слово по случай откриването на новата учебна година в столичното 18 СУ “Уилям Гладстон”.

Президентът е убеден, че  свободата на словото е условие на демокрацията. “Това е фундаментална ценност, а очевидно в България е в криза. “Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява общественото мнение”, подчерта президентът.

Президентът допълни, че когато започне да се работи по този начин – „през глава“, се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

Президентът призова генералният директор на БНР и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна.

Радев определи като „лъч надежда“ поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на свой колега, и бяха подкрепени и от журналисти от други медии. „Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за избора на следващ главен прокурор президентът посочи, че когато е организирал предварителни консултации по темата, е било с ясната цел да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор.

„Тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали ще подпише указа за назначаване на следващ главен прокурор.

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.