Последни новини
Home / Законът / Съдийската КАК категорична: Оставката на Методи Лалов трябва да се гласува, безусловно!

Съдийската КАК категорична: Оставката на Методи Лалов трябва да се гласува, безусловно!

Defakto.bg

Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на ВСС е взела днес категорично решение по оставката на съдия Методи Лалов, научи Де факто. А то е: заявлението на магистрата за напускане на системата трябва да бъде гласувано от кадровиците, без уговорки.

Заседанието на КАК се чакаше с интерес, включително заради притеснения за кворума. Най-вече, разбира се, заради принципния въпрос може ли насила да се удържа съдия, заявил и намерения за включване в политиката, с тупане на оставка. Още повече, че по въпроса има решение на Конституционния съд от 2017 г., в което категорично се заявява, че напускането е въпрос на конституционно право и личен избор и не може да се поставя под условие от кадровия орган на Темида. Докладчик в КС е съдия Стефка Стоева.

Казусът „Лалов“ е известен – на 1 август съдията депозира заявлението си за напускане като магистрат, считано от 2 септември. Две от свиканите извънредни заседания на Съдийската колегия по този повод – на 15 и 30 август се провалиха от липсата на кворум, заради отпуските на кадровиците. Третото поред заседание, на 9 септември, се проведе, но приключи с отказ на мнозинството да гласува оставката, с формалното основание, че не било минало през задължителното разглеждане от КАК. Доводите, че в случая кадровата комисия няма какво да обсъжда, не бяха чути. А междувременно изникнаха и други възражения, като това, че след депозирането на оставката Лалов не насрочил дело по искане за изменение на мярка за неотклонение по висящо дело. Изненадващо, в началото на септември приключи и протаканото две години дисциплинарно производство срещу него с предложения да бъде наказан с „понижаване в ранг“ и със „забележка“.

Нито дисциплинарното дело, нито друго могат да са пречка пред произнасянето на Съдийската колегия по депозираната оставка, категорични са били членовете на КАК днес. Те наистина са заседавали на ръба на кворума – в присъствието на 10 от общо 16-те членове. Но все пак са успели да се произнесат по въпроса (след последвало прекъсване, заради публичното заседание на прокурорската КАК за качествата на Иван Гешев – кворумът се е разпаднал и други важни теми като становище по последните предлагани промени в ЗСВ, е отложено – б.р.) Постъпилият междувременно и сигнал от ВМРО за установяване на несъвместимост за съдия Методи Лалов (заради очевидното му включване в кампанията за местните избори) не е бил разглеждан от КАК. Но за юристите е ясно – оставката далеч предшества сигнала за несъвместимост и тя е валидното основание. А и в двата случая изходът е един – Методи Лалов трябва да бъде освободен от третата власт.

В дневния ред на Съдийската колегия на ВСС за вторник обаче – засега – има само точка, свързана с известния съдия – разглеждането на дисциплинарното му дело. Както и изразеното по този повод категорично становище на Съюза на съдиите, че отказът да се гласува оставката му, е незаконен.

Развръзката предстои.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.