Последни новини
Home / Законът / Заместник-министър Ахладова запозна представители на Световната банка с мерките в областта на несъстоятелността

Заместник-министър Ахладова запозна представители на Световната банка с мерките в областта на несъстоятелността

Defakto.bg

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова е запознала постоянния представител на Световната банка за България Фабрицио Зарконе с предприетите мерки за  подобряване на правната рамка в производствата по несъстоятелност, съобщи пресцентъра на МП.

На работната среща са присъствали Ракел Летелиер и Ануар Арид,  специалистите в глобалната практика Финанси и Силвия Стойнова, специалист Операции към Световната банка.

„Правителството на България прие през юни т.г. Пътна карта за изпълнение на препоръките относно рамката за несъстоятелност и стабилизация. Тя предвижда до октомври 2020 г. да са изготвени и предложени законодателни промени във връзка с несъстоятелността“, заяви заместник-министър Ахладова, се казва в съобщението.

Сред основните цели на предстоящите нормативни изменения са: въвеждането на системи за ранно предупреждение и процедура за опрощаване на дълг; по-лесен и бърз достъп до производства по несъстоятелност и процедури по стабилизация за юридически лица и предприемачи; ускорени процедури за малки предприятия; съкратени процесуални срокове в рамките на производствата по несъстоятелност; единен процес на разглеждане на молби в рамките на едно и също производство; цялостна реформа на фазата по предявяване и приемане на вземанията; намалени съдебни такси, приложими за отменителните искове.

Пътната карта предвижда още подобряване на съдебна инфраструктура,  насърчаване на използването на електронни средства за комуникация и по-добро взаимодействие между синдика и довереното лице, обяснява Ахладова.

От своя страна Фабрицио Зарконе заявил, че Световната банка с интерес наблюдава реформата в България в областта на несъстоятелността и е изразил готовност за оказване на подкрепа, посредством опита на друга държави в тази сфера.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Три нови заповеди на здравния министър: Маските – задължителни на закрито и открито, без шлемове и шалове

Три заповеди във връзка с актуалната епидемиологична обстановка издаде здравния министър Костадин Анеглов. От 1 …

Държавите от еврозоната могат да задължат администрацията си да приема плащания в брой, отказват само в обществен интерес

Държава членка от еврозоната може да задължи своята администрация да приема плащания в брой, но …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.