Последни новини
Home / Законът / Заместник-министър Ахладова запозна представители на Световната банка с мерките в областта на несъстоятелността

Заместник-министър Ахладова запозна представители на Световната банка с мерките в областта на несъстоятелността

Defakto.bg

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова е запознала постоянния представител на Световната банка за България Фабрицио Зарконе с предприетите мерки за  подобряване на правната рамка в производствата по несъстоятелност, съобщи пресцентъра на МП.

На работната среща са присъствали Ракел Летелиер и Ануар Арид,  специалистите в глобалната практика Финанси и Силвия Стойнова, специалист Операции към Световната банка.

„Правителството на България прие през юни т.г. Пътна карта за изпълнение на препоръките относно рамката за несъстоятелност и стабилизация. Тя предвижда до октомври 2020 г. да са изготвени и предложени законодателни промени във връзка с несъстоятелността“, заяви заместник-министър Ахладова, се казва в съобщението.

Сред основните цели на предстоящите нормативни изменения са: въвеждането на системи за ранно предупреждение и процедура за опрощаване на дълг; по-лесен и бърз достъп до производства по несъстоятелност и процедури по стабилизация за юридически лица и предприемачи; ускорени процедури за малки предприятия; съкратени процесуални срокове в рамките на производствата по несъстоятелност; единен процес на разглеждане на молби в рамките на едно и също производство; цялостна реформа на фазата по предявяване и приемане на вземанията; намалени съдебни такси, приложими за отменителните искове.

Пътната карта предвижда още подобряване на съдебна инфраструктура,  насърчаване на използването на електронни средства за комуникация и по-добро взаимодействие между синдика и довереното лице, обяснява Ахладова.

От своя страна Фабрицио Зарконе заявил, че Световната банка с интерес наблюдава реформата в България в областта на несъстоятелността и е изразил готовност за оказване на подкрепа, посредством опита на друга държави в тази сфера.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.