Последни новини
Home / Законът / Заместник-министър Ахладова запозна представители на Световната банка с мерките в областта на несъстоятелността

Заместник-министър Ахладова запозна представители на Световната банка с мерките в областта на несъстоятелността

Defakto.bg

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова е запознала постоянния представител на Световната банка за България Фабрицио Зарконе с предприетите мерки за  подобряване на правната рамка в производствата по несъстоятелност, съобщи пресцентъра на МП.

На работната среща са присъствали Ракел Летелиер и Ануар Арид,  специалистите в глобалната практика Финанси и Силвия Стойнова, специалист Операции към Световната банка.

„Правителството на България прие през юни т.г. Пътна карта за изпълнение на препоръките относно рамката за несъстоятелност и стабилизация. Тя предвижда до октомври 2020 г. да са изготвени и предложени законодателни промени във връзка с несъстоятелността“, заяви заместник-министър Ахладова, се казва в съобщението.

Сред основните цели на предстоящите нормативни изменения са: въвеждането на системи за ранно предупреждение и процедура за опрощаване на дълг; по-лесен и бърз достъп до производства по несъстоятелност и процедури по стабилизация за юридически лица и предприемачи; ускорени процедури за малки предприятия; съкратени процесуални срокове в рамките на производствата по несъстоятелност; единен процес на разглеждане на молби в рамките на едно и също производство; цялостна реформа на фазата по предявяване и приемане на вземанията; намалени съдебни такси, приложими за отменителните искове.

Пътната карта предвижда още подобряване на съдебна инфраструктура,  насърчаване на използването на електронни средства за комуникация и по-добро взаимодействие между синдика и довереното лице, обяснява Ахладова.

От своя страна Фабрицио Зарконе заявил, че Световната банка с интерес наблюдава реформата в България в областта на несъстоятелността и е изразил готовност за оказване на подкрепа, посредством опита на друга държави в тази сфера.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.