Последни новини
Home / Законът / За първи път Европейският парламент одобри жена начело на Европейската централна банка

За първи път Европейският парламент одобри жена начело на Европейската централна банка

Defakto.bg
Кристин Лагард

С 394 гласа „за“, срещу 206 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, евродепутатите одобриха  кандидатурата на Кристин Лагард за следващ председател на Европейската централна банка, съобщи пресцентърът на ЕП.

Предстои окончателно решение на  Европейския съвет, което ще стане ясно през октомври. Кристин Лагард трябва да замести настоящия председател на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември.  Тя е отсъствала от днешното заседание на парламента поради „неотложен“ ангажимент във Вашингтон.

Лагард  беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, като преди това Парламентът изразява  становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.

Ако Кристин Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ.

Европейският парламент и ЕЦБ

Ключов принцип в работата на Европейската централна банка е нейната политическа независимост, а това означава, че тя е свободна да преследва зададената й цел да поддържа стабилни цени, без да бъде подлагана на политически натиск, напомнят от ЕП.
В интерес на демократичната отчетност обаче председателят на Европейската централна банка се явява на изслушвания на всеки три месеца в комисията на ЕП по икономически и парични въпроси, на които  банката обяснява  своята парична политика и решения пред избраните представители на европейските граждани.
Председателят на ЕЦБ също така представя годишния отчет на банката на пленарно заседание и отговаря в писмена форма на писмено зададени въпроси от депутати.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.