Последни новини
Home / Законът / Кадровиците се заинатиха: Първо ще накажат Лалов, после – ще гласуват оставката, може би

Кадровиците се заинатиха: Първо ще накажат Лалов, после – ще гласуват оставката, може би

Defakto.bg

Въпреки решението на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), поискано от тях, че оставката на Методи Лалов трябва да се гласува безусловно и незабавно, кадровиците отново отказаха да го направят. С 3 на 9 гласа мнозинството в Съдийската колегия на ВСС отсече: първо ще разгледаме дисциплинарното дело срещу съдията!

А мотивите бяха забележителни – така пишело в предварителния им дневен ред, пък и дисциплинарките се разглеждали първи според заповед на главния секретар на ВСС! От което излезе, че заповедта и „вътрешните“ правила в съвета очевидно „бият“ по тежест решението на Конституционния съд и Конституцията.

В предварително обявения днесен ред наистина като точка първа бе разглеждането на предложенията на дисциплинарния състав по делото срещу Лалов, което две години не успя да стигне до финал и приключи напоследък (след като той подаде оставка). Като допълнителна точка обаче днес бе гласувано и включване в дневния ред на заявлението на съдията за напускане на системата, след като по въпроса се произнесе и КАК.

На този фон Цветинка Пашкунова предложи оставката да е първа по време, тъй като след приемането й Лалов вече няма да има статута на магистрат и дисциплинарното му сакнциониране се обезсмисля. „Лишено е от правна логика, щом сме в процедура по оставка да се произнасяме по дисциплинарно производство. Целта на дисциплинарните производства е постигане на превантивен ефект върху магистратите. А решението на Конституционния съд от 2017 г. е категорично: хипотетичната възможност дисциплинарно да бъде наказан един магистрат не може да е пречка за подаване и гласуване на оставка. Това са ми съображенията, те са принципни„, катгорична бе Пашкунова.

Лозан Панов я подкрепи. Но не би – „за“ това становище бяха той, Пашкунова и Олга Керелска.

Самият Методи Лалов бе депозирал пред ВСС и друго – искане – въпреки законовата норма, че дисциплинарните въпроси се решават при закрити врата, той насотя неговото изслушване и дебатът по дисциплинарния му казус да са публични. А на влизане във ВСС съдията бе категоричен пред журналисти – кадровиците продължават да нарушават правата му, за което ще им потърси сметка.

С 11 срещу 1 (Лозан Панов) Съдийската колегия отхвърли искането за публичност.

В дневние ред има още две точки, свързани с Лалов – писмото на Съюза на съдиите спризив кадровиците да отменят незаконни си отказ да гласуват оставката му и сигнал на ВМРО, че съдия Лалов е изпаднал в несъвместимост, тъй като се е включил в политиката.

Очаквайте продължение

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.