Последни новини
Home / Законът / Кадровиците се заинатиха: Първо ще накажат Лалов, после – ще гласуват оставката, може би

Кадровиците се заинатиха: Първо ще накажат Лалов, после – ще гласуват оставката, може би

Defakto.bg

Въпреки решението на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), поискано от тях, че оставката на Методи Лалов трябва да се гласува безусловно и незабавно, кадровиците отново отказаха да го направят. С 3 на 9 гласа мнозинството в Съдийската колегия на ВСС отсече: първо ще разгледаме дисциплинарното дело срещу съдията!

А мотивите бяха забележителни – така пишело в предварителния им дневен ред, пък и дисциплинарките се разглеждали първи според заповед на главния секретар на ВСС! От което излезе, че заповедта и „вътрешните“ правила в съвета очевидно „бият“ по тежест решението на Конституционния съд и Конституцията.

В предварително обявения днесен ред наистина като точка първа бе разглеждането на предложенията на дисциплинарния състав по делото срещу Лалов, което две години не успя да стигне до финал и приключи напоследък (след като той подаде оставка). Като допълнителна точка обаче днес бе гласувано и включване в дневния ред на заявлението на съдията за напускане на системата, след като по въпроса се произнесе и КАК.

На този фон Цветинка Пашкунова предложи оставката да е първа по време, тъй като след приемането й Лалов вече няма да има статута на магистрат и дисциплинарното му сакнциониране се обезсмисля. „Лишено е от правна логика, щом сме в процедура по оставка да се произнасяме по дисциплинарно производство. Целта на дисциплинарните производства е постигане на превантивен ефект върху магистратите. А решението на Конституционния съд от 2017 г. е категорично: хипотетичната възможност дисциплинарно да бъде наказан един магистрат не може да е пречка за подаване и гласуване на оставка. Това са ми съображенията, те са принципни„, катгорична бе Пашкунова.

Лозан Панов я подкрепи. Но не би – „за“ това становище бяха той, Пашкунова и Олга Керелска.

Самият Методи Лалов бе депозирал пред ВСС и друго – искане – въпреки законовата норма, че дисциплинарните въпроси се решават при закрити врата, той насотя неговото изслушване и дебатът по дисциплинарния му казус да са публични. А на влизане във ВСС съдията бе категоричен пред журналисти – кадровиците продължават да нарушават правата му, за което ще им потърси сметка.

С 11 срещу 1 (Лозан Панов) Съдийската колегия отхвърли искането за публичност.

В дневние ред има още две точки, свързани с Лалов – писмото на Съюза на съдиите спризив кадровиците да отменят незаконни си отказ да гласуват оставката му и сигнал на ВМРО, че съдия Лалов е изпаднал в несъвместимост, тъй като се е включил в политиката.

Очаквайте продължение

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.