Последни новини
Home / Законът / КС няма да се произнася отделно за „царските имоти“, обедини две дела. Докладчик става и Борис Велчев

КС няма да се произнася отделно за „царските имоти“, обедини две дела. Докладчик става и Борис Велчев

Defakto.bg

Конституционните съдии общо ще тълкуват последиците от решения за обявяване на закони за противоконституционни

Председателят на КС Борис Велчев

С решение от днес Конституционният съд обедини в едно дело две питания от двете върховни съдилища. Така делото за „царските имоти“, образувано по искане на тричленен състав на Върховния касационен съд, се обединява с ново дело, образувано по искане на Върховня административен съд. Докладчиците по обединетоно дело стават двама –  председателят на КС Борис Велчев  и Константин Пенчев, при когото бе „царския казус“.

Дело № 5 на Конституционния съд от тази година, с докладчик Константин Пенчев, бе образувано по искане на Маргарита Соколова, Светлана Калинова и Розинела Янчева от ВКС, които трябва да кажат последната дума в спора за „Царска Бистрица“ – един от най-апетитните имоти, върнати на Симеон Сакскобургготски при управлението на кабинета „Сакскобургготски“ от подчинения му областен управител Олимпи Кътев, поискан обратно от държавата през 2011 г.

По искането на състава на ВКС мнозинството в Конституционния съд прие да се произнесе по въпроса: „Какви са правните последици от решенията на Конституционния съд в хипотеза, когато се обявява за противоконституционен закон с еднократно правно действие?“ Което отново постави в центъра на вниманието друго решение на КС от 1998 г., обявило за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост на имотите на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Именно това решение на КС бе ползвано като основание за директна „царска“ реституция. До произнасянето на КС по новото дело процесът за „Царска Бистрица“ (печелен дотук от държавата) е спрян на последна инстанция. С окончателни решения на ВКС вече приключиха споровете за „Кричим“, „Ситняково“, „Саръгьол“, до един в полза на държавата. Симеон загуби и делото за бившето стопанство на УБО край Врана. Европейският съд в Страсбург, сезиран от бившия премиер, още не се е произнесъл по същество.

Съдия Константин Пенчев

По казуса постъпиха ред становища на именити правници, последен в дебата се включи и Висшият адвокатски съвет.

Днес КС трябваше да се произнесе по допустимост по ново дело № 12/2019 г., разпределено на председателя Борис Велчев, но докладвано от Константин Пенчев. В него  Пленумът на ВАС иска отговор на въпросите:

1.         „Какво е действието на решението на Конституционния съд, с което се обявява противоконституционност на закон, по отношение на заварени правоотношения и висящи съдебни производства, с оглед разпоредбата на чл. 151, ал. 2 изр. трето от Конституцията на Република България?“;

2.         „Какви са правните последици от решенията на Конституционния съд в хипотезата, когато се обявява за противоконституционен ненормативен правен акт решение на Народното събрание (НС) или указ на президента?“ и

3.         „При какви условия се проявява възстановителното действие на решение на Конституционния съд, с което се обявява за противоконституционен закон, изменящ или отменящ действащ?“.

От съда съобщават: „Конституционният съд присъедини к. д. № 12/2019 г. към к. д. № 5/2019 г. за съвместно разглеждане и решаване и прекрати к. д. № 12/2019 г. Конституционният съд определи за докладчик по к. д. № 5/2019 г. и съдия Борис Велчев“.

Присъствали са 11 съдии – всички без Велчев, определението е прието с девет „за“. Анастас Анастасов и Гроздав Илиев са останали на „особено мнение“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.