Последни новини
Home / Законът / Назначиха четирима зам.-председатели на Софийския градски съд

Назначиха четирима зам.-председатели на Софийския градски съд

Defakto.bg

Пак отложиха повишаването в ранг на Мирослава Тодорова

След няколко отлагания Съдийската колегия на ВСС гласува днес предложените от Алексей Трифонов четирима негови заместници в Софийския градски съд.

Така Стела Кацарова става зам.-председател на СГС и ръководител на гражданско отделение – въззивни състави, Стефан Кюркчиев е зам.-председател и ръководител на гражданско отделение – първоинстанционни състави, Руси Статков е зам.-председател и ръководител на наказателното отделение, а Райна Стефанова – зам.-председател и ръководител на търговското отделение.

Предложенията бяха направени от Алексей Трифонов отдавна, но се “спъваха” в процедурни пречки. А междувременно оспорилият избора му съдия Евгени Георгиев поиска от Върховния административен съд да спре предварителното изпълнение на решението на ВСС Трифонов да е председател на Софийския градски съд. Георгиев се мотивира с основателните съмнения, че избраният кандидат не отговаря на базово изискване за магистрат – да е само български гражданин, посочил бе и че “предварителното” му пребиваване на поста ще доведе до кадрови назначения на заместници, сиреч на екип. Два състава на ВАС отказаха спиране, понеже законът не го позволявал, щом предварителното изпълнение е било санкционирано от съда.

Единодушно, с 10 “за” колегията отложи произнасянето си по предложението съдия Мирослава Тодорова да бъде повищшена в ранг “съдия във ВКС и ВАС”. Причината е, че в момента известната съдийка няма атестация за работата си. След скандалното гласуване във ВСС, в което на Тодорова бе писана оценка “добра” (то ест не я признаха сред отличниците в системата, за разлика от Петя Крънчева), съдийката оспори акта на кадровиците пред ВАС заради немотивираност. Ако оценката остане “добра” Мирослава Тодорова няма да бъде повишена и в ранг.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.