Последни новини
Home / Законът / Последно: Две „забележки“ за Методи Лалов, докато още е съдия. После му гласуваха оставката (допълнена)

Последно: Две „забележки“ за Методи Лалов, докато още е съдия. После му гласуваха оставката (допълнена)

Defakto.bg

Две наказания „забележка“ налага мнозинството в Съдийската колегия на Методи Лалов, докато още е съдия.

Решението дойде след близо пет часа заседание по казуса. Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Боряна Димитрова не са участвали във въпросния дебат, като са си дали отвод. Причините не бяха оповестени, но още сутринта Пашкунова и Керелска бяха категорични – при наличие на депозирана от 1 август оставка на Лалов, първа трябва да се гласува тя!

Дисциплинарните обсъждания се проведоха „на закрито“, Лалов е бил изслушан. Дисциплинарният му състав Боян Магдалинчев, Вероника Имова и Даниела Марчева предлагаше той да бъде санкциониран с понижение в ранг за срок от 1 г. за пропуски като ръководител на Софийския районен съд и със „забележка“ – заради нарушения на Етичния кодекс и грубо отношение към служител.

По казуса се проведоха общо 6 гласувания, видяха отразяващите ВСС репортери.

В крайна сметка предложението за понижаване в ранг е отхвърлено с 5 на 4 гласа (за кадрово решение се искат минимум 8 „за“). Второ последвало предложение Лалов да бъде наказан с намаляване на заплатата е постигнало същия резултат. С 8 на 1 (само Лозан Панов „против“) мнозинството е приело наказание „забележка“ и за първото, и за второто провинения на бившия председател на Софийския районен съд. така той се оказва с две „забележки“.

Тъй като той е декларирал желание да напусне системата и оставката му, рано или късно, ще бъде гласувана от ВСС, тези ходове с дисциплинарката и наказанията изглеждат повече от излишни. Дотук резултатът е, че приключването на висящото дисциплинарно дело отваря път на магистрата да получи обезщетение при напускането – 16 заплати, колкото изработени съдийски години има.

Ясно е също и че тупането на топката от страна на кадровиците, в крайна сметка, може да спре регистрацията на Методи Лалов в листата на общински съветници на „Демократична България“ за идния местен вот. За което той може да им търси сметка за накърнени права. И обяви, че ще го направи – заради цялата безпричинна забава. Но какво от това – никой от кадровиците няма да плати от джоба си.

Движейки се стриктно по дневния си ред, както настояваха в началото, кадровиците в един момент стигнаха и до сигнала на ВМРО, че Лалов упражнява политическа дейности  изпада в несъвместимост като съдия. (Точката за оставката е по-нататък). Въпреки спринта по дневния ред обаче поредният казус „Лалов“ по време тръгна да съвпада с друго събитие във ВСС – открито заседание на прокурорската Етична комисия за етичните качества на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Даниела Марчева предложи несъвместимостта да се разгледа днес, но след като се обсъди оставката на Методи Лалов.

Олга Керелска обаче обяви, че щом ще са толкова стриктни, въпросът е от компетентността на съдийската етична комисия и трябва да мине през нея. „Иначе и аз съм съгласна, че е по-добре да гласуваме тази оставка, има и решение на КС в крайна сметка!“, обяви Керелска.

„Решението на КС не предвижда пренареждане на нашия дневен ред. КС не налага дневния ред на Съдийска колегия! Да изоставим тази тенденциозност по отношение на този казус“, бе прочитът на Даниела Марчева.

Най-сетне – Лалов е освободен като съдия

В края на заседанието си кадровиците все пак стигнаха до оставката на Методи Лалов.

Боян Магдалинчев обяви, че ще гласува“против“. Защото ЗСВ въвеждал изискване магистратът при подаване на оставка да е изписал всички свои актове, а по информация от вчера Лалов вече не се бил произнесъл по две искания за мерки за неотклонение по разпределени му НОХД.  (В първия случай ставаше дума за депозирано искане за промяна на задържане в по-лека мярка, депозирано в края на август. По него Лалов категорично обяви, че няма да се произнася, тъй като е в оставка и би трябвало да го направи друг съдия). „Когато ги разгледа и изпише, аз ще гласувам за оставката. Сега съм против решението на КАК, поради неизпълнение на закона“, настоя обаче Магдалинчев.

Георги Чолаков не се съгласи: „Аз ще подкрепя предложението на КАК за освобождаване, въпреки тези два неизписани акта – това е негов личен избор, поема си отговорността, но не можем да го държим като съдия, след като е подал оставка, а срокът на предизвестието е изтекъл. А и Лалов, ако не иска, никога няма да ги напише тези два акта“.

Магдалинчев опонира, че така се стимулирали „недобросъвестните колеги така да продължават, с години да не си изписват делата и после да напускат“.

Лозан Панов репликира: „Моля ви да подкрепим предложението на КАК, този казус трябва да има разумен край!“

С 8 гласа „за“ срещу 4 „против“ прословутата оставка все пак бе приета. „Против“ бяха Магдалинчев, Стефан Гроздев, Вероника Имова, Севдалин Мавров.

 

8 на 4 – Магдалинчев, Гроздев, Мавров, Имова.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.