Последни новини
Home / Законът / Поставяни ли са стентове на здрави хора, проверява специализираната прокуратура

Поставяни ли са стентове на здрави хора, проверява специализираната прокуратура

Defakto.bg

Специализираната прокуратура се e самосезирала по изнесени в медийни публикации данни за неправомерни действия на лекари от МБАЛ в Пазарджик, и по-конкретно  – за постаняне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от подобна медицинска интервенция.  По случая е назначна комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на различни държавни органи, съобщава държавното обвинение.

Разследване на Нова Тв, показВа, че кардиолог от болницата в Пазарджик поставя стентове по безкръвен метод на здрави хора, като ги заблуждавал, че имат стеснение на кръвоносен съд в сърцето. Заплащането за този труд е между 4000 и 8000 лева, дори в частните болници. Някои от по известните лекари в  сърдечната хирургия получавали и  по 12 000 лева. Здравната каса заплаща на болниците 4 500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. Според източници на Нова телевизия,  в случая в Пазарджик директорът на болницата е давал на д-р Лазов близо 50%. Така той получава по около 2 000 лева за 30-минутната интервенция. Според репортажа, кардиологът в областната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лева за януари.

„Не съм поставял стентове на здрави артерии. При проверка на дейността на отделението с лекота ще се установи, че значителен процент над 50% от процедурите завършват без поставяне на стент,  което ясно илюстриара неверността и манипулативността на внушението, че се стентират пациенти без съответни показания“, заявява медикът, цитиран от в. Сега.

Той отрича да е получавал заплата от 57000 лв. “ Заплатата ми е в размер на около 1600 лв. месечно. Полученото ДМС е формирано  въз основа на решение на Съвета на директорите  на болницата и е в размер на 15% / а не 50 %/ от стойността на пътеката, като следва да се има предвид, че за месеца, за който Васил Иванов (журналистът от Нова, провел разследавенот б.р.) държеше да повтори поне десет пъти, съм работил почти изключително аз и по обективни причини, висока заболеваемост и т.н. Процентът ДМС не е изключение и много колеги от болницата получават същия процент“, се казва в опровержение на медика.

ГДБОП следва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Ще бъдат взети обяснения на лекари и медицински работници и  проверена цялата медицинска документация, както и  практиката за лечение на страдащи от сърдечни заболявания, съобщава прокуратурата.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ трябва да установи дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане. Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад. Срокът на комплексната проверка е  2 месеца.

 

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.