Последни новини
Home / Гостува ни / Д-р Николай Михайлов: Случилото се в БНР не е минало без инструктаж, тези хора са срам за институциите*

Д-р Николай Михайлов: Случилото се в БНР не е минало без инструктаж, тези хора са срам за институциите*

Defakto.bg

Зам. главният редактор на  „Хоризонт“: Пред мен генералният директор притискаше шефа на Силвия Великова да я махне

Имало предупреждение, че ако това не станещяло да се случи нещо лошо с Радиото*

Грешка е да се мисли, че случилото се в БНР е минало без инструктаж, заяви пред БНР д-р Николай Михайлов – психиатър и богослов.  „Това, което стана в „Хоризонт“, е някакъв етапен максимум на тази глупост. То е не нещо извънредно, а нещо, което сме живели. Сега го направиха по начин, който може да бъде описан като близък до шедьовъра. Силвия Великова е безспорен професионалист. Тя има компетентност в съдебния ресор, което плаши тези, които упражняват властта в България и особено в етап, в който официалната репресивна власт – прокуратурата, ще трябва да избере свой лидер. Това във всички случаи е много особена ситуация. Ситуация едновременно на гузност, на агресия, едновременно на много голяма глупост“, обясни той в интервю за предаването „12+3“.

Отстраняват Великова, за да не пречи

Според д-р Михайлов Силвия Великова беше отстранена от ефира, защото оспорва компетентността на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

„Тези хора обаче са надарени с творческа глупост. Да спреш програмата и да се заплетеш в лъжи след това, от самия връх на администрацията до последния човек, който се оказа в случая ням (техническото лице, „извършило профилактиката“) – всички демонстрираха завидна глупост. На тези хора не бива да бъде поверявана обществена институция от такъв тип. Това само по себе си е скандал“, коментира психиатърът т и добави:

„Това са хора, които нямат нито човешка, нито професионална зрялост. Те са срам за институциите, които оглавяват. Ще трябва да изберете похватите на съпротивата“.

Според д-р Михайлов от работещите в Радиото зависи дали генералният директор ще подаде оставка. „Аз мисля, че накрая Бойко Борисов, в неговия стил, ще се освободи от тях. Ще се получи нещо като двойна победа“.

Омагьосани сме да бъдем посредствени

Откъде са се взели такъв тип ръководители, попита д-р Михайлов и сам отговори: „От тази власт, която не може да повлича след себе си нищо друго, освен такъв тип хора“. По думите му сме омагьосани да бъдем посредствени:

„Тази страна се управлява посредствено. … Една власт, която сама по себе си е деградирана, не носи със себе си нито човешка, нито професионална зрялост, за да бъде уважавана. Тази власт деградира отгоре до долу българската публичност и спорадично се решава на безобразие като това. Това безобразие обаче не е единично, то е елемент от един букет от безобразия – започна се от енигмата, наречена хакери, мина се през тази гротеска, наречена шпиони от средите на русофилите, за да манифестира нищетата на българската евроатлантическа солидарност“.

Властта не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце

Д-р Николай Михайлов се усъмни в качествата на Иван Гешев да ръководи тази институция. „Самата власт не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце. Това е просто като бял ден. Прокуратурата е във всички случаи орган на репресия и орган за контрол над българската публичност. Това е една перманентна заплаха за съдебен произвол“, добави мнението си той.

Демократичните промени трябва да се водят качествено, иска се ценз, такт, въображение и свобода от това, срещу което уж се борим, но което възпроизвеждаме  стилистически, каза в заключение д-р Николай Михайлов пред „Хоризонт“.

*Източник БНР

Даниела Късовска

Журналист на Хоризонт: Пред мен генералният директор притискаше шефа на Силвия Великова да я махне

Станах свидетел как генералният директор на БНР Светослав Костов упражнява натиск върху вече бившия шеф на „Хоризонт“ Ивайло Савов да се случи това, което се случи по-късно и което направи следващият шеф на „Хоризонт“ – изпълняващият длъжността Николай Кръстев: Силвия Великова да бъде отстранена от ресора „Правосъдие и съдебен ред“, където от години работи, и да бъде отстранена от ефира като водеща на сутрешния блок на Програма „Хоризонт“ – „Преди всички“.

Това разказва пред „Офнюз“ заместник главният редактор на „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска.

Натискът е започнал от понеделник миналата седмица (Великова бе свалена от ефир в четвъртък), като интензивността му се засилва към края на седмицата, казва още журналистката. „Ивайло Савов в сряда следобед ме повика и ми каза, че при него е пристигнала заповед, показа ми я, че Силвия Великова трябва да бъде командирована през следващите дни в Стара Загора, за да обучава екипа на Радио Стара Загора. Бях изключително изненадана от това, защото Силвия беше в график да води. Това е абсолютно необичайна практика. Графиците се нарушават само в извънредни случаи, непредвидени обстоятелства, като болест или други такива. Те са нашите вътрешни документи, по които работим, те минават през подписи, през различни управленски нива и се утвърждават. Затова за мен това беше изключително нелогично, неправилно и дори бих могла да кажа – прецедент спрямо вътрешния ред и правилата в програмата. Господин Савов ме информира, че няма да изпълни тази заповед въпреки всички последствия, които ще има след това. На следващия ден той беше пенсиониран много бързо“, разказва Късовска.

Аз подадох оставка в момента, в който разбрах, че директорът на „Хоризонт“ Ивайло Савов е пенсиониран и програмата се поема от бившия вече главен редактор, който беше назначен за изпълняващ длъжността директор на Програма „Хоризонт“, Николай Кръстев, казва журналистката.  Междувременно през тези дни  Ивайло Савов и Николай Кръстев й казали, че  ако Силвия Великова не бъде отстранена,  щяло да се случи нещо лошо с Радиото.

Източник в. Офнюз

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.