Последни новини
Home / Законът / Интерпол свали от издирване българина Желяз Андреев. „Вече съм свободен човек !“, отдъхна си той

Интерпол свали от издирване българина Желяз Андреев. „Вече съм свободен човек !“, отдъхна си той

Defakto.bg
През април миналата година пред Съдебната палата се стече митиниг в защита на Желяз Андреев, на който гражданите казаха „Не“. екстрадицията му, поискана от САЩ.

Съединените американски щати официално оттеглят с нота искането си българския гражданин Желяз Андреев да бъде екстрадиран в Америка, а международната организация на криминалната полиция Интерпол го свали от издирване.   „Червената бюлетина на Желяз Андреев и на неговите колеги са свалени от Интерпол и те вече са свободни хора“, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.  Той и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Андреев преди днешното заседание на правителството.

Интерпол обявява червени бюлетини в случаи на издирване с цел арест и екстрадиция.

„Вече съм свободен човек“, заяви пред журналисти в Министерския съвет Желяз Андреев, след като получи официалния документ за прекратяването на международното издирване.  По думите му червеният бюлетин е свален по искане на Интерпол – Вашингтон, благодарение на преговорите между двете страни.  Андреев благодари на всички институции, застанали зад него, както и на обществото.

Миналата година  Съединените щати обвиниха Андреев и още четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Българските власти първоначално реагираха услужливо, но по-късно  отказаха да го задържат след обществен натиск.

Най- напред, след поисканото екстрадиране,  на  7 април 29-годишният Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от 11-те обвиняеми по случая бяха именно българи. Те бяха работили в кол център на фирма, регистрирана в София и със седалище в Маями, през който са били продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Щатските власти обвиниха Желяз  за  участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към Съединените американски щати, докато е бил служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма.  Той бе застрашен от затвор до 25 години затвор и глоба от над милион щатски долара.

Пред съда в Добрич прокуратурата поддържаше,  че са налице всички основания за екстрадиране на българина, защото тероризмът се наказва и в двете държави.

По-късно, след като започнаха разговори на дипломатическо ниво,   главният  прокурор Сотир Цацаров  обяви, че  не са налице юридическите предпоставки за екстрадиция, защото не е налице  изискваната двойна наказуемост – деянията, за които е повдигнато обвинение в САЩ, да са престъпления и в България.

За промяна в позицията повлия Външно министерство, както и адвокатът на  Желяз, Златка Стефанова, която изложи пред съда  важен аргумент –   в периода, за който е обвинен българинът (2013 2014 г.) ЕС и България не са били наложили ембарго на Сирия и дори само заради това,  той не е можел да извърши престъплението,  в което го обвинява щатската прокуратура.  

Желяз бе освободен от ареста с мярка „подписка“. След това България САЩ започнаха консултации по искането за екстрадиция.

От тогава се  водеше битката за  пълното „реабилитиране“ на Желяз Андреев, който с подкрепата на приятелката си Милена,   смело се бори за правата си.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.