Последни новини
Home / Законът / Правната комисия обсъжда промени в съкратеното съдебно следствие

Правната комисия обсъжда промени в съкратеното съдебно следствие

Defakto.bg

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие, ще обсъжда парламентарната правна комисия.

Общо четири са законопроектите за промени в института на съкратеното производство, при което при признаване на фактите по обвинението, наказанието се намалява с 1/3 са внесени вече в парламентарното деловодство. Те са на БСП, Обединени патриоти, „Воля“ и ГЕРБ.  Поводът за законотворчеството стана  жестокото  убийство на дете в  Сотиря и настояването на жителите на селото, а и не само, да се отнеме възможността за намаляване на присъдите на извършителите на определени тежки престъпления.

Три от проектите – на социалистите, патриотите и „Воля“  предлагат занапред съкратеното производство, а оттам и бонусите за него, да не се допускат при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Те са за  допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в който се възстановява  отменения чл. 369а за „основанията, при които не се допуска съкратено съдебно следствие“.  В мотивите си от БСП са посочили, че съкратеното съдебно следствие има своето място в наказателния процес и съществуването му не трябва напълно да се отрича, но трябва да се намери балансът между правото на справедлив съдебен процес в разумен срок и справедливостта при наказването. „Не може и не трябва налагането на справедливо наказание, особено в случаите на изключително тежки по своите последици деяния, да се жертва заради бързината и ефективността на процеса“, сочат  социалистите.

За разлика от останалите, от ГЕРБ предлагат промени не в НПК, а в Наказателния кодекс (НК) – в чл. 58а, който определя правилата за определяне на наказанията при съкратената процедура.  Идеята е на управляващите е  съкратеното производство да се запази за всички престъпления, но  случаите на умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудство или изнасилване, съдът  да получи възможност да намалява определеното наказание с една пета“.  Или,  редукцията да е по-малка (не една трета) и съдът да има право на преценка, каквато в момента няма. Възможност за преценка на съда се въвежда и при замяната на доживотния затвор с лишаването от свобода от 20 г. до 30 г.

За останалите престъпления при признаване на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства редукцията от една трета се запазва и съдът пак няма да има право на преценка.

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.