Последни новини
Home / Законът / Правната комисия обсъжда промени в съкратеното съдебно следствие

Правната комисия обсъжда промени в съкратеното съдебно следствие

Defakto.bg

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие, ще обсъжда парламентарната правна комисия.

Общо четири са законопроектите за промени в института на съкратеното производство, при което при признаване на фактите по обвинението, наказанието се намалява с 1/3 са внесени вече в парламентарното деловодство. Те са на БСП, Обединени патриоти, „Воля“ и ГЕРБ.  Поводът за законотворчеството стана  жестокото  убийство на дете в  Сотиря и настояването на жителите на селото, а и не само, да се отнеме възможността за намаляване на присъдите на извършителите на определени тежки престъпления.

Три от проектите – на социалистите, патриотите и „Воля“  предлагат занапред съкратеното производство, а оттам и бонусите за него, да не се допускат при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Те са за  допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в който се възстановява  отменения чл. 369а за „основанията, при които не се допуска съкратено съдебно следствие“.  В мотивите си от БСП са посочили, че съкратеното съдебно следствие има своето място в наказателния процес и съществуването му не трябва напълно да се отрича, но трябва да се намери балансът между правото на справедлив съдебен процес в разумен срок и справедливостта при наказването. „Не може и не трябва налагането на справедливо наказание, особено в случаите на изключително тежки по своите последици деяния, да се жертва заради бързината и ефективността на процеса“, сочат  социалистите.

За разлика от останалите, от ГЕРБ предлагат промени не в НПК, а в Наказателния кодекс (НК) – в чл. 58а, който определя правилата за определяне на наказанията при съкратената процедура.  Идеята е на управляващите е  съкратеното производство да се запази за всички престъпления, но  случаите на умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудство или изнасилване, съдът  да получи възможност да намалява определеното наказание с една пета“.  Или,  редукцията да е по-малка (не една трета) и съдът да има право на преценка, каквато в момента няма. Възможност за преценка на съда се въвежда и при замяната на доживотния затвор с лишаването от свобода от 20 г. до 30 г.

За останалите престъпления при признаване на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства редукцията от една трета се запазва и съдът пак няма да има право на преценка.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.