Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Рано е за посочване на „виновни“ за „спирането“ на БНР

Сотир Цацаров: Рано е за посочване на „виновни“ за „спирането“ на БНР

Defakto.bg

Вините за „профилактиката“ в БНР тепърва ще се изясняват. Рано е да се твърди, че отговорен за спирането на сигнала на националното радио миналия четвъртък (когато предаването „Преди всички“ трябваше да се води от Силвия Великова, но тя бе свалена от ефир – б.р.) е само техническият директор Пламен Костов.

Това е изводът от думи на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти днес. Репортерите го „хванаха“ на излизане от правната комисия на парламента. А те се разминават с впечатлението от оповестените вчера резултати от назначената прокурорска проверка, под егидата на Иван Гешев. По тях техническият директор излизаше „виновен“ за цялата скандална ситуация, застрашила и националната сигурност. И оставиха много въпроси, включително дали един техничар, бил той и на отговорен пост, може да спира ефирното излъчване самоволно или все пак станалото е по „генерално“ решение на ръководството на медията, за да излезе от „критична“ ситуация. А ситуацията бе такава, след като журналистът Великова бе свалена от ефир и ресорът и „съдебна власт“ бе отнет, след предшестващи разговори как била критична към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Тези факти бяха назовани и от самата журналистка, панически „възстановявана“ ден по-късно.

„Започналото от Софийската градска прокуратура досъдебно производство ще покаже кой е отговорен за това, че почти пет часа миналия петък програма „Хоризонт“ нямаше ефирен радиосигнал. Това тепърва ще бъде проверявано със средствата, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс. Ще предстоят разпити, ще предстоят сравнявания на документи, ще предстоят сравнявания на показания. Нека приемем, че това са установените факти досега, а вината ще я решаваме в наказателния процес и на един по-късен етап в съда. Никой не е казал, че е оневинено горното стъпало, и – как да кажа, вината е стоварена върху долното стъпало“, обяви днес Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.