Последни новини
Home / Законът / Евромрежата на съдебните съвети обсъжда в София независимостта и имиджа на правосъдието

Евромрежата на съдебните съвети обсъжда в София независимостта и имиджа на правосъдието

Defakto.bg

Съвместна среща на проектните екипи на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) се провежда в София. В нея участват около 60 представители на съдебните системи на 23 европейски държави – членове и наблюдатели на ЕМСС. За форума у нас е и президентът на евромрежата Кийс Стерк, Европейската комисия се представя от Йоже Струс от Главна дирекция „Правосъдие и потребители“. Домакин е българският ВСС.

Досега нашият съдебен съвет само веднъж е имал представител в управителния орган на ЕМСС и това беше Соня Найденова. За това пък се отбелязахме с гласувания „въздържал се“ по предложенията за замразяване на членството на полския съдебен съвет заради посоката на реформата там. Отново с „въздържал се“ гласува България и за замразяването на статута на наблюдател на турския съвет, след поголовните арести на магистрати в южната ни съседка.

На форума в София сега ще се обсъждат Проект 1 „Независимост и отчетност на съдебната власт“, който се изпълнява от 2013 г., и Проект 2 „Обществено доверие и имидж на правосъдието“, който стартира през 2017 г. Проектите на ЕМСС се изпълняват в рамките на една година в периода между провеждането на ежегодните Общи събрания на ЕМСС през юни.

Срещата е първа за новосформираните проектни екипи по двата проекта за периода 2019 г.-2020 г. На нея ще бъдат дискутирани следващите стъпки към постигането на стратегическите цели на ЕМСС:

  • Осигуряване подкрепа за независимостта, отчетността и качеството на съдебните системи в Европа и насърчаване на разбирането за и спазването на съдебната независимост;
  • Насърчаване достъпа до правосъдие в дигиталната ера (по отношение на ефективността, разходите и навременността) в полза на всички граждани на ЕС
  • Укрепване на взаимното доверие между съдебните системи в Европа.

В рамките на Проект 1 „Независимост и отчетност на съдебната власт“ са проведени три проучвания на усещането за независимост сред съдиите, изготвени са препоръки за подобрения и актуализиране на индикаторите за независимост и отчетност, дадени са препоръки и се разработват планове за действие за подобряване на съдебните системи на национално ниво, като през 2018 – 2019 г. са проведени и проучвания сред адвокатите в Европа и сред потребителите на съдебни услуги.

Проект 2 „Обществено доверие и имидж на правосъдието“ е фокусиран върху една от стратегическите цели на ЕМСС – насърчаване на разбирането и зачитането на съдебната независимост чрез преглед на различните аспекти на общественото доверие и имиджа на правосъдието. Основната му цел е идентифициране на най-добрите практики в областта на комуникацията, за да се определят необходимите мерки и да се подобрят общественото доверие и имиджа на съдебната власт, включително комуникацията с другите власти.

Висшият съдебен съвет е член на Европейската мрежа на съдебните съвети от 2007 г.

 

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.