Последни новини
Home / Гостува ни / Ивайло Савов, бивш шеф на Програма „Хоризонт“: Директорът на БНР беше в паника, че ще го сготвят*

Ивайло Савов, бивш шеф на Програма „Хоризонт“: Директорът на БНР беше в паника, че ще го сготвят*

Defakto.bg

Интервю на Александра МАРКАРЯН, OFFNews.bg

Ивайло Савов

Ивайло Савов бе изненадващо пенсиониран от БНР и  освободен от поста директор на Програма „Хоризонт“, след като върху него e оказан натиск да свали от ефир и да вземе съдебния ресор на журналистката Силвия Великова –  за да не отразява  протестите срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев.  ( По  долу част от изявлението пред OFFNews на Даниела Късовска, която вчера обяви, че е била свидетел на натиск за отстраняването на Великова.)

Назначеният току що  Николай Кръстев изпълнява нареждането, но заради възмущението на колегите на Великова в БНР и протеста на журналисти от множество медии пред сградата на радиото,  бързо я върнаха в ефир.  Това стана и след като  премиерът  Борисов нарече идеолозите на заверата „главанаци“ и се обади по телефона. 

Генералният директор на БНР Светослав Костов отрече пред СЕМ да е отнемал ресора на Великова. Николай Кръстев подаде оставка.  Днешното интервю на  Офнюз с Ивайло Савов осветява още от жалките  трикове за „външно“ овладяване на словото в ефир. 

 – Беше ли оказван натиск върху Вас да свалите Силвия Великова от ефир, както казва зам.-главният редактор на Програма „Хоризонт“ в оставка г-жа Даниела Късовска, г-н Савов?

– Да, това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври.

– Защо? 

– Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“.

– От страна на генералния директор на БНР господин Светослав Костов?

(Кима утвърдително)

– Беше измислена тази история с необходимата командировка на Силвия Великова за обучение на колеги в Стара Загора между 11 и 13 септември. Отказах да подпиша такава заповед, защото според мен това беше репресия. Не съм си позволявал досега да упражнявам репресия спрямо никого. Не го направих и сега. На следващия ден ми беше предложено да се пенсионирам и аз си тръгнах. Прозаична история.

Буквално час или два след това тази поръчка беше изпълнена от новоназначения изпълняващ длъжността директор на „Хоризонт“. После Кръстев (бел. ред. подалият оставка и.д. директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев) казва, че е направил това поради липсата на административен опит. Не вярвам. Мисля, че човек би трябвало да има огромен управленски талант, за да може за два часа време да направи нещо, което другите не успяха да сторят 18 години в Радиото.

Другото е известно: Силвия беше свалена от ефир, след това – върната, прекъснаха излъчването на програма „Хоризонт“ за 5 часа и всички последици от тава са налице.

Разбирам недоволството на колегите в „Хоризонт“ така: те вече не стоят само зад Силвия, те се борят за собственото право да казват истината и да получават истината. И в момента са гневни именно поради това, че не стигат до нея. Задават много въпроси, но все още не са получили честен отговор.

– От какво естество са били заплахите срещу генералния директор Костов?

Това, което е споделено с мен, е това, което Ви казах. Имаше едно изречение: „Ще ме сготвят накрая“. Затова смятам, че става дума за зависимост. За поети ангажименти, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с уплашен човек, изпаднал в паника. Натискът беше много силен, което потвърждават и други колеги.

– Зависимост от какво, от кого?

– Това не зная, но съм убеден, че този път не става дума за политически натиск. Премиерът беше откровено гневен и зададе въпроса „Кой прави това?“ с онази фраза за главанаците. Но убеден съм, че главанаците бяха извън радиото. Тези, които много искаха това да се случи и то стана. Затова е много важно да се отговори на този въпрос: КОЙ? Мисля, че държавата има огромен ресурс да го направи. И когато го направи, ще може много лесно да отговори и на въпроса ЗАЩО.

А иначе, зависимостите са в сериозно противоречие с основен стандарт на Програма „Хоризонт“, който е свързан с независимата журналистика. Оттук смятам, че проблемът става сериозен и реакцията на колегията е лесна за обясняване.

– Не бяхме ли свидетели на подобни процеси и във вестниците, и в телевизии? Не стои ли едно и също нещо зад всичко, което се случи през последните 10-ина години?

– Според мен да. Моделът е един и същ. Още един въпрос: докога гилдията ще търпи това?

– Може ли да се подозира, че този натиск идва от средите на номинирания за главен прокурор Иван Гешев?

– Не е в стила ми да говоря с хипотези. Само когато отговорим на горните въпроси, ще имаме и този отговор.

– Какво се случва в момента в Радиото? Поддържате ли връзка с колегите си?

– Чуваме се от време на време. Колегите чакат отговори. Те са свикнали да боравят с категориите истина, независимост, чакат справедливост, но знам, че можем да извървим пътя до истината, но да не стигнем до справедливостта и това е много възможно да се случи сега.

– Може ли г-н Костов да продължи да управлява Радиото след всичко, което се случи?

– Когато говорихме за тези неща, имах възможността да му кажа, че има два избора: единият е да застане пред хората в Радиото в тази ситуация, другият е да застане срещу тях. Той избра втория.

– Ударихме ли дъното?

– Не. Смятам, че Радиото е оцеляло в много подобни ситуации, на които съм свидетел и в които съм бил участник. Тази много ми напомня на 2001 г., когато генерален директор беше Иван Бориславов, и на чудовищния натиск върху медиите от правителството на Виденов преди това. Все се надявах, че това няма да се случи никога повече. Но, както виждате, случва се. Но както знаем тези битки ни правят по-силни. Сигурен съм в това.

– Как работи „Хоризонт“ без ръководство в навечерието на избори?

– Трудно. Разбира се, че е трудно, но по отношение на предстоящите избори ние си свършихме работата – нещата са организирани така, че с малко помощ те ще бъдат направени по стандартите на „Хоризонт“.

– Правдоподобни ли са версиите за спирането на ефира, които чухме досега? За профилактика, за еднолична отговорност на техническия директор.

– Спирането на ефира според мен не е по силите на един служител. То не е и в правомощията на един. Техническият директор бе натоварен с огромна вина, защото направил някакво предложение.

Вижте, в Радиото аз съм виждал много глупави предложения, даже идиотски, но те не са минавали, защото за всяко подобно предложение трябва да има обсъждане и решение. А решенията в Радиото се вземат от управителните органи по закон – управителния съвет и генералния директор.

Тази констатация ми звучи наивно. Не може отговорността да бъде търсена само от този човек.

– Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че предложението било формулирано така, че не се разбрало, че всъщност се иска спиране на „Хоризонт“. Било свързано със студиото. Възможно ли е това?

– Добре, но „Хоризонт“ има един основен студиен комплекс и много други резервни варианти за излъчване, така че това не е сериозно.

– Тезата, че генералният директор не е разбрал, че става въпрос за спиране, беше подкрепена така.

– Не съм убеден в това. Пак казвам – на първо място за мен отговорността в ситуации, които биха могли да предизвикат криза, е на органа на управление – управителния съвет и генералния директор. Крайно време е, ако се мисли за промяна на Закона за радиото и телевизията, да се преосмисли сериозно функцията на управителния съвет, защото до момента тези хора, общо взето, през целия си мандат са регистратори на някакво историческо радиовреме и толкова. Там трябва да има значително повече отговорности и права, за да не се случват подобни безумия.

– Какво да очакваме от срещата на СЕМ с редколегията на „Хоризонт“?

– Аз очаквам СЕМ да разбере тревогата на редколегията, внимателно да ги слуша и да ги чуе и после да вземе адекватно решение.

– Какво впечатление Ви направи генералният директор на изслушването пред СЕМ?

– За да коментирам и него, и интервюто на генералния директор по „Хоризонт“, трябва да вляза в изразните средства на водевила. Всъщност съгласих се на това интервю и поради това, че като слушах това интервю, останах с впечатлението, че в Радиото не се е случило нищо особено.

– Какво правите сега, откакто вече не сте в БНР?

– Слушам го.

 

Даниела Късовска

Зам.главният редактор на Хоризонт (в оставка): Пред мен генералният директор притискаше шефа на Силвия Великова да я махне

Станах свидетел как генералният директор на БНР Светослав Костов упражнява натиск върху вече бившия шеф на „Хоризонт“ Ивайло Савов да се случи това, което се случи по-късно и което направи следващият шеф на „Хоризонт“ – изпълняващият длъжността Николай Кръстев: Силвия Великова да бъде отстранена от ресора „Правосъдие и съдебен ред“, където от години работи, и да бъде отстранена от ефира като водеща на сутрешния блок на Програма „Хоризонт“ – „Преди всички“.

Това разказва пред „Офнюз“ заместник главният редактор на „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска.

Натискът е започнал от понеделник миналата седмица (Великова бе свалена от ефир в четвъртък), като интензивността му се засилва към края на седмицата, казва още журналистката. „Ивайло Савов в сряда следобед ме повика и ми каза, че при него е пристигнала заповед, показа ми я, че Силвия Великова трябва да бъде командирована през следващите дни в Стара Загора, за да обучава екипа на Радио Стара Загора. Бях изключително изненадана от това, защото Силвия беше в график да води. Това е абсолютно необичайна практика. Графиците се нарушават само в извънредни случаи, непредвидени обстоятелства, като болест или други такива. Те са нашите вътрешни документи, по които работим, те минават през подписи, през различни управленски нива и се утвърждават. Затова за мен това беше изключително нелогично, неправилно и дори бих могла да кажа – прецедент спрямо вътрешния ред и правилата в програмата. Господин Савов ме информира, че няма да изпълни тази заповед въпреки всички последствия, които ще има след това. На следващия ден той беше пенсиониран много бързо“, разказва Късовска.

Аз подадох оставка в момента, в който разбрах, че директорът на „Хоризонт“ Ивайло Савов е пенсиониран и програмата се поема от бившия вече главен редактор, който беше назначен за изпълняващ длъжността директор на Програма „Хоризонт“, Николай Кръстев, казва журналистката.  Междувременно през тези дни  Ивайло Савов и Николай Кръстев й казали, че  ако Силвия Великова не бъде отстранена,  щяло да се случи нещо лошо с Радиото.

*Източник: OFFNews.bg

 

About De Fakto

Проверете също

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.