Последни новини
Home / Законът / И Съветът на ЕС каза „да“ Лаура Кьовеши да е първият европейски главен прокурор, процедурата е на финала

И Съветът на ЕС каза „да“ Лаура Кьовеши да е първият европейски главен прокурор, процедурата е на финала

Defakto.bg

Лаура Кьовеши, изглежда, наистина ще стане първият главен прокурор на ЕС.

Кандидатурата на бившия прокурор „Антикорупция“ на Румъния е одобрена от Съвета на ЕС, предаде БТА. Новината съобщават представители на групата на Зелените в Европейския парламент. По регламент за избора на европейския главен прокурор е нужно общо съгласие на Европарламента и на Съвета на ЕС. Европейският парламент вече определи избора си за Кьовеши.

Все пак, говорител на Европейската комисия уточнява, че с днешното одобрение процедурата не приключва. По неговите думи обаче е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент. Очертава се единодушие между институциите, а Лаура Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.

На финала на надпревата тя остана единствен кандидат, след като „би“ и французина Жан-Франсоа Бонер, когото България бе подкрепила в Съвета на ЕС. В края на юли обаче премиерът Бойко Борисов обяви поврат в позицията и заяви и нашето „да“ за Кьовеши.

Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години.

Европейската прокуратура трябва да заработи до края на 2020 година. Тя поема разследването, преследването и изправянето пред правосъдието за престъпления срещу бюджета на ЕС, като злоупотреби, корупция и трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро.

Седалището й е базирано в Люксембург и ще бъде съставена от главен прокурор и колегиум от прокурори от всички страни участнички, които ще координират текущите разследвания на делегираните прокурори от всяка страна. До момента 22 страни членки на ЕС са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте държави, които са извън проекта (Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания) могат да се включат във всеки един момент.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.