Последни новини
Home / Законът / Първите три дни от болничните продължават да се плащат от работодателите, реши социалната комисия

Първите три дни от болничните продължават да се плащат от работодателите, реши социалната комисия

Defakto.bg

Няма да има промяна в режима на изплащане на болничните и първите три дни от тях ще продължат да се изплащат от работодателите. Това е решила парламентарната социална комисия вчера, съобщи БНР.

Депутатите отхвърлиха внесените от „Воля“ промени в Кодекса за социално осигуряване, според които първите три дни болнични трябва да се изплащат от бюджета на Държавното обществено оигуряване.   В него се предлага да отпадне задължението на работодателите да изплащат болнични на заболелите работници и служители,  с мотива, че законът „излишно и неоснователно натоварва  работотдателите с изплащането на болничните на работници и служители“.  Вносителите напомнят, че  работодателите плащат за своя сметка осигурителни вноски и е нередно да поемат и разходите за първите три дни от болничните.  Според   Светлана Ангелова от ГЕРБ  предложението на „Воля“ би струвало 198 милиона лева на бюджета на общественото осигуряване.

През 2010 г. като временна мярка бе прието, че работодателите ще поемат първите дни от болничните, като  осигуреният получава 70% от дохода си през това време. НОИ се включва в изплащането от четвъртия ден с 80%.

„Временната“ мярка продължава почти 10 години и работодателите, след като не могат да се преборят да отпадне несвойственото им задължение  започнаха да предлагат различни инициативи, някои от които  във вреда на осигурените работници и служители.  Една от тях е предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България първите три дни от болничните да не са платени. Наскоро социалният министър Бисер Петков не скри, че идеята се обсъжва.

Тази мярка не е подходяща за България при нивото на доходите и нивото на заболеваемост,  смята  д-р Хасан Адемов от ДПС, председател на парламентарната социална комисия. Според него въпросът не е в това кой плаща, а в контрола.   Няма никакъв проблем, ако работодателят прецени, че един  болничен е „фалшив“, да провери дали болният спазва този режим и да го прекрати“, смята  той.

Утре  Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) провежда  кръгла маса на тема „Злоупотребите с болнични листове – вреден за обществото  феномен“.  На дискусията ще бъдат обсъждани измеренията на този тип нарушения, при които само в периода 2016-2018 г. са били установени 10 000 такива.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.