Последни новини
Home / Законът / СЕМ протака решение за гендиректора на БНР, сезира прокуратурата за натиск и опит за цензура

СЕМ протака решение за гендиректора на БНР, сезира прокуратурата за натиск и опит за цензура

Defakto.bg

Това ръководство няма повече място в БНР, заяви  медийният експерт проф. Нели Огнянова

СЕМ ще сезира прокуратурата  за натиск и опит за цензура в БНР, съобщи председателят на СЕМ София Владимирова заради спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ за пет часа на 13 септември, предаде БГНЕС.    Решението беше предшествано от среща с редколегията на „Хоризонт“, на която журналисти от екипа разказаха за събитията около опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова, като свидетелстваха за натиск над ръководството на държавното радио.

Великова разказа, че преди да бъде отстранена, гендиректорът Светослав Костов я е извикал на среща не в кабинета си, а през улицата в Борисовата градина. Там й обяснил, че четирима души го притискат да махне Силвия от съдебния ресор и като водеща и ако не го стори, „децата ми ще ходят гладни, а аз няма никъде да си намеря работа“. Той не е назовал кои са четиримата.  Другата заплаха била, че БНР ще бъде съсипано, ще му бъде намален бюджетът и ще бъде слято с БНТ. Журналистката азказа и за телефонното обаждане на Бойко Борисов, в което й заявил, че нито той, нито ГЕРБ имат общо с въпросния натиск.

Зам. главният редактор на програма „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска настоя за оставката на генералния директор и на Управителния съвет на медията. Според нея през Светослав Костов е осъществяван натиск върху общественото радио: „Без оставки с този генерален директор и с този Управителен съвет не можем да продължим да работим. При нас свободата на изразяване е изключително важна. В качеството си на заместник главен редактор на програмата аз настоявам за оставка на генералния директор и на Управителния съвет“.

Заради спирането на програмата СЕМ реши, че на БНР ще наложи  имуществена санкция за нарушаване на Закона за радио и телевизия.    В становище, гласувано единодушно и без дискусии, членовете на СЕМ обявиха, че спирането на ефирното излъчване на „Хоризонт“ на 13 септември е безпрецедентно, нарушило е условията на националната лицензия на БНР и е създало предпоставки населението на страната да не бъде уведомено незабавно в случай на нужда. Според решението прекъсването на предаванията нарушава правото на информация.  СЕМ обаче на практика бяга от отговорност, защото Законът за радиото и телевизията му дава право да отстрани генералния директор за грубо нарушение на дейността на радиото, коментираха медийни спецове.

По-рано  редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов.

Не можем да работим с него,   категорични са  журналистите. Съдбата  на генералния директор  ще бъде обсъждана  от СЕМ следващия петък (27 септември), като един от членовете му вече са обяви за оставка.  София Владимирова  покани    Костов и Редколегията на програма „Хоризонт“ за съвместна среща в медийния регулатор още утре.

Проф. Нели Огнянова

Проф. Нели Огнянова: Това ръководство няма повече място в БНР

Това ръководство няма повече място като ръководство на БНР, заяви в  предаването „Нещо повече“ медийният експерт проф. Нели Огнянова. Нарушен е не един закон, за което ще се носи отговорност, подчерта експертът и добави: „В Закона за радио и телевизия има една-единствена възможност, в която СЕМ може да търси отговорност от физическо лице. Тази разпоредба е релевантна към обстоятелствата в момента. Става въпрос за разпоредба, предполагаща, че ако генерален директор на обществена медия извърши или допусне други лица да извършат системни или груби нарушения на Закона за радиото и телевизията, мандатът на генералния директор може да бъде предсрочно прекратен“.

Проф. Огнянова е категорична, че в случая има основание за търсене на лична отговорност на генералния директор. „Освен това никой в държавата няма интерес обществена медия да бъде ръководена от човек в тежка зависимост“, отбеляза още тя.

Според Нели Огнянова натискът в БНР е политически:  „Идва месец октомври, който е зареден с политически събития. Предстоят местни избори. На масата е въпросът с избора на главен прокурор. Позицията главен прокурор несъмнено е много мощен инструмент на властта. Разпределянето на властовите позиции, които предстоят, са свързани и с БНР, и конкретно със съдебния ресор. Големият натиск води към отстраняване на водещ авторитетен журналист именно от ресор, свързан със съдебната власт. Това се търси – Радиото да не е активно по начина, по който е активно обикновено – със силните си журналисти в ресора“.

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.