Последни новини
Home / Законът / Софийският апелативен съд освободи предсрочно Джок Полфрийман, той може да напусне страната – ако пожелае

Софийският апелативен съд освободи предсрочно Джок Полфрийман, той може да напусне страната – ако пожелае

Defakto.bg

Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева уважи искането на Джок Полфрийман за условно предсрочно освобождаване, тъй като са налице законовите основания за това.

Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Определението е окончателно, а условното предсрочно освобождаване е с режима на условното осъждане – то ест в рамките на оставащия срок от наказанието му Полфрийман ще бъде задържан и веднага приведен в затвора, ако извърши ново престъпление. Иначе австралийският гражданин е свободен включително да напусне България. Засега не е изявил подобно желание.

Джок Полфрийман бе осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов, излежаваше присъдата в Централния затвор, след като му бе отказан трансфер в Австралия. Жертвата е син на психолога и ексдепутат Христо Монов. Той бе смъртоносно наръган през декември 2007 г. в центъра на София след пререкания между компанията на Андрей и Джок Полфрийман.

По правилата на Наказателния кодекс съдът може да разреши предсрочно освобождаване, ако е изтърпяно поне половината от наказанието, но най-вече ако осъденият е дал „доказателства за своето поправяне“ (чл. 70, ал.1 НК).

Половината от присъдата е излежана, на чужденеца му остават малко над 6 години от наказанието. В края на юли обаче Софийският градски съд отказа предсрочно освобождаване, тъй като процесът на поправянето на Полфрийман не е завършил. Тогава временният началник на Софийския затвор Десислав Трайков (вече освободен от министър Данаил Кирилов) се бе противопоставил на предсрочното освобождаване, цитирайки данни от досието на Полфрийман за провиненията му, откакто е зад решетките, най-вече за неизпълнения на заповеди и демонстративно неподчинение. Бе посочил и че без ясни мотиви затворникът си е зашил устата и с него трябва да продължат да работят социални експерти и психолози.

Защитата бе обявила, че чужденецът не е лесен затворник, но обясни активността му с това, че той не понасял корупцията в затвора и се борел с нея. Поискала бе също разглеждането на нови доказателства и разпит на двама нови свидетели. А Полфрийман бе обявил – на български – че съжалява за смъртта на Андрей.

Определението на Софийския апелативен съд още не е публикувано. По неофициална информация, апелативните съдии са преценили, че са налице и данни за поправянето на чужденеца, като са се позовали също на затворническото му досие.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.